Planimetria
Poprostupatryk:

Czy ΔABC ~ ΔCDF? Jeżeli tak to jak to udowodnić?
15 maj 00:21
a7: a czy kąt ACB = kąt DCF ?
15 maj 00:30
a7: czy kąt BCF jest prosty?
15 maj 00:31
Poprostupatryk: No właśnie tego nie wiem. Gdybym wiedział, że DCF = ACB to byłby podobne.
Za mało danych jest według Ciebie?
Konstruuję pewną część i chcę obliczyć odległość AB, dla której punkt C znajdzie się w F
po obróceniu boku AC o kąt jakiś tam od osi obrotu w punkcie B
15 maj 00:34
a7:

np. tutaj są podobne, a nawet przystające
15 maj 00:37
a7: no to chyba chodzi Ci o przesunięcie boku BC o kąt 60o?, bo nie rozumiem jakie przesunięcie
boku AC?
15 maj 00:39
Poprostupatryk: Czyli dopiero dla określonego kąta różowego, te trójkąty są przystające?
15 maj 00:39
a7: AB o kąt 60o?
15 maj 00:41
a7: tzn. różowy to chyba 60o
15 maj 00:41
Poprostupatryk: W mojej konstrukcji planuję raczej ~15
o, chciałbym jakoś zbudować równanie które będzie
działać
nie tylko dla określonego kąta

Czekaj spróbuję, jakoś narysować jeszcze
15 maj 00:42
a7: kąt BCF nie może być prosty, gdyż BF bylby przeciwprostokątną a BF=BC anie większe
15 maj 00:43
a7: także z Twojego pierwotnego rysunku nie są to trójkąty podobne
15 maj 00:44
a7: na rysunku 00:37 różowy to 60 a zielone to 30
15 maj 00:44
a7: dobra czekam
15 maj 00:45
15 maj 00:46
a7: odległość AB=r√3/2 (mamy trójkąt ekierkę)
15 maj 00:46
a7: (to znaczy odpowiednik AB, ale na drugim rysunku)
15 maj 00:48
a7: może jeśli to cześć materialna, a kąt odpowiednio mały to nie musi być to podobieństwo "w
pełni" precyzyjne, a część będzie działać prawidłowo. Na gruncie teorii na razie wychodzi
chyba tak jak mówię
15 maj 00:50
Poprostupatryk: Pamiętam z fizyki pewną zależność z wahadła matematycznego.
Wzory na nie działają gdy kąt (u mnie na rysunku) θ jest mały, tzn mniejszy od 10
o.
Bo
sinθ ~ θ.
| | x | | x | |
To z mojego rysunku: sinθ= |
| , więc θ= |
| |
| | R | | R | |
Ja w projekcie mam określone
a i
b i chciałbym znaleźć maksymalną odległość x dla
której
bok BA mi zapierniczy w punkt A
' i się zatrzyma na przeszkodzie
Kurde nie wiem czy teraz bzdury gadam jakieś, bo późno jest
15 maj 00:50
a7: gdyby kąt BCF był prosty ( a jest to niemożliwe jak już uzasadniłam) to byłyby podobne
15 maj 00:51
a7: nie , nie bzdury, chyba kumam
15 maj 00:51
a7: a masz możliwość testowania, czy to droga część?
15 maj 00:52
Poprostupatryk: Chciałbym właśnie zbudować równanie na x, zależne od a, b i θ
15 maj 00:52
a7: najlepiej prawie od razu testować
15 maj 00:52
Poprostupatryk: Na testy sobie nie mogę pozwolić bo tej części fizycznie nie mam, chcę właśnie ją
zaprojektować do druku 3D
15 maj 00:53
a7: dobra a jak duża ta część i jak duża przeszkoda, czy przeszkodę da się powiększyć żeby
skorygować co trzeba
15 maj 00:53
a7: to lepiej, żeby jeszcze się ktoś wypowiedział, ale zaraz może jeszcze dorzucę jakieś trzy
grosze, moment
15 maj 00:54
Poprostupatryk: Raczej małe są te części, planuję żeby a = 5cm a b było w granicy 2mm
15 maj 00:54
a7: a przeszkoda?
15 maj 00:55
Poprostupatryk: No dobra, to dzięki za poświęcenie ja pokombinuję jeszcze i może przetestuję
to w jakimś programie
15 maj 00:55
Poprostupatryk: przeszkoda będzie taka długa jak na rysunku raczej, a odległość w pionie od BA wynosi b
właśnie czyli ~2mm
15 maj 00:56
a7: ale nie rozumiem co ma o co się zatrzymać?
15 maj 00:58
a7: to znaczy masz na myśli AB z rysunku odręcznego, a nie z 00:21, (niekonsekwencja w oznaczeniach
mnie zmyliła)
15 maj 01:01
Poprostupatryk: No patrz, wyobraźmy sobie że odcinek BA to cienka linijka która jest zaczepiona do sztywnego
pręta x. O to oś obrotu. Jak puścimy tą linijkę to zatoczy ona łuk taki jak narysowany na moim
zdjęciu. Gdy x będziemy zmniejszać, to znaczy, OŚ obrotu O będziemy przybliżać do linijki AB
to ten tor będzie inny, promień wodzący (chyba tak to się nazywa) będzie mniejszy
15 maj 01:03
Poprostupatryk: No tak, rysunek odręczny chyba lepiej to odwzorowywuje
15 maj 01:04
a7: no tak, ale AO=R, więc niezależnie od x linijka Ci się zaczepi, bo właśnie AO=R, chyba nie
łapię
15 maj 01:19
a7: PS. zrobiłam model z tekturki i kartki i może to metoda też dla Ciebie, (niezależnie od tego,
że nie łapię, to wydaje mi się, ze to łatwy, szybki i dobry sposób na "prototyp prototypu")
15 maj 01:22
Poprostupatryk: No tak zaczepi się, bo ten przypadek narysowałem jaki graniczny, dla mniejszej wartości x nie
zaczepi się.
(x licząc od AB, dosłownie mówiąc, jak środek okręgu przesunie się w lewo, zmieni się również
promień, bo odległość AO będzie inna)
Chodźmy spać, może jutro ktoś się wypowie jeszcze XD
15 maj 01:25
Poprostupatryk: No myślę, że podobną metodą będę kombinował w programie ten model, budowanie tych równań
to chyba trochę overkill, ale fajnie było użyć trochę głowy
15 maj 01:26
a7: ja jeszcze trochę posiedzę, ale dobrego snu, jutro może przyjdą nowe pomysły i może Ktoś coś
ciekawego powie...
15 maj 01:29
a7: (jutro w sensie dzisiaj

)
15 maj 01:30
Poprostupatryk: Mam teorię YAY
https://www.desmos.com/calculator/edv5szc3kr- wykres
Niech
A=(0,a+b)
B=(0,b)
O=(x
o,a+b) |AO|=x
o |BO|=R
C=(x
o,0) – punkt styku z przeszkodą
D=(x
o),b)
|AB|=a
|BO|=x
o
|AO|=R
kąt BAO = θ
okrąg o: (x−x
o)
2+[y−(a+b)]
2=R
2
B należy do okręgu o:
x
o2+[b−(a+b)]
2=R
2
x
o2+a
2=R
2 1o − wyszedł normalny Pitagoras
| | xo2 | | R2*tg2θ | |
xo2+ |
| =R2 ⇒ xo2= |
| 2o |
| | tgθ | | tg2θ+1 | |
R=a+b oraz
2o:
Znalazłem długość x
o, dla której jak obrócę bryłę sztywną o długości a o kąt θ, to ona uderzy
w przeszkodę odległą o b licząc pionowo od punktu B.
Więc muszę wybrać takie x<x
o dla danego kąta θ.
Nie wiem czy to jest merytorycznie poprawne. Wyprowadziłem równanie, które zawiera tylko
te dane które są stałe. Wieczorem może będę miał czas żeby przetestować to w praktyce
15 maj 16:11
15 maj 16:13