nie rozumiem
jaros: Zadanie 4.79.
Z talii 52 kart losujemy cztery karty. Ile jest możliwych wyników losowania, jeśli wśród tych
czterech kart maja być:
a) dwie damy i dwa asy
b) trzy karty młodsze od dziewiątki i jeden król
c) trzy figury (figury to: as, król, dama, walet) i jedna karta nie będąca figurą?
Nie rozumiem o co chodzi, z czego ja losuje z 52 kart czy z 4

?
14 maj 22:23
PW: Z talii 52 kart losujemy cztery karty.
W takiej sytuacji mój Profesor w liceum pytał:
− Czego państwo nie rozumią?
14 maj 22:41
Mila:
Losujesz 4 karty z talii52 kart.
A− wylosowano dwie damy i dwa asy
| | | | | |
|A|= | * | =6*6 =36 − liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A |
| | | |
Wylosowano 2 damy z 4 i 2 asy z 4. ( nie uwzględniono kolejności)
14 maj 22:48
jaros: Miła ale nie rozumiem jak wylosowano 4 karty to ja wybieram z tych 4 kart 2 damy i potem 2 asy?
Dlaczego nie Licze też na ile sposobów mogę wylosować te 4 karty z 52?
14 maj 22:56
jaros: Jakbyś mogła wytłumaczyła byś mi też pkt b?
14 maj 22:57
14 maj 23:00
14 maj 23:01
Minato:
B − wylosowano trzy karty młodsze niż dziewięć i jeden król
− kart młodszych niż dziewięć jest od 2 do 8 włącznie czyli 4•7 = 28
| | | |
− wybieram teraz 3 karty z 28, czyli | |
| | |
Z reguły mnożenia
14 maj 23:02
jaros: Czemu mnożysz 4•7
14 maj 23:12
a7: cztery kolory
14 maj 23:14
jaros: Nie rozumiem, jakie 4 kolory, skąd ta informacja?
14 maj 23:17
Minato:
jaros weź kartę i zobacz jak zbudowana jest talia kart bez jokerów
14 maj 23:20
PW: Dobrze, że nie grywa w karty, to niepotrzebne emocje i strata czasu. Ale pasjansa komputerowego
nigdy nie stawiał?
♠♣♥♦ − to są "kolory" karciane − pik, trefl, kier i karo. Karta o każdej mocy
(2, 3, 4,...10, W, D, K, A)
występuje w każdym z tych czterech kolorów − dlatego w talii są 52 karty.
14 maj 23:28
a7: w talii kart masz siedem kart młodszych niż 9: 2,3,4,5,6,7,8 w czterech kolorach: kier, karo,
trefl, pik czyli 4*7=28
14 maj 23:28
Minato:
W tali mamy cztery kolory (2 czarne i 2 czerwone), nazwane odpowiednio
♠️ − pik
♣️ − trefl
♥️ − kier
♦️ − karo
Każdy kolor składa się z kart
2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 , 10 − tzw. bierek
W (walet), D (dama), K (król), A (as) − tzw. figur
Starszeństwo kart − oznacza, że kary są ułożone w pewnej kolejności, tzn.
2 < 3 < ...< 9 < 10 < W < D < K < A
Takie ustawienie wprowadza też pojęcie najmłodszej karty (2) oraz najstarszej karty (As).
Karty młodsze niż 9 to 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Te karty występują w 4 kolorach, zatem jest ich 4•7
= 28.
Spróbuj sam wykonać c)
14 maj 23:40
jaros: Dobrze, dziękuje pięknie za pomoc, już wiem jak
15 maj 00:03
Mila:
1) W talii 52 −kartowej mamy 4 kolory:
trefle ♣: as,król, dama ,walet , 10,9,8,7,6,5,4,3,2 ( 4 figury i 9 blotek)
karo
♦ : as,król, dama ,walet , 10,9,8,7,6,5,4,3,2
kiery
♥ : as,król, dama ,walet , 10,9,8,7,6,5,4,3,2
piki ♠ : as,król, dama ,walet , 10,9,8,7,6,5,4,3,2
=========================
4A, 4K, 4D, 4W − 16 figur i 36 blotek
==================
2) doświadczenie losowe− losujemy 4 kart z talii 52− kart.
| | | |
4 karty z 52 możemy wylosować na | sposoby, wśród tych wyników |
| | |
interesuje nas
zdarzenie ,aby to były 2 damy i 2 asy.
| | | | | |
dlatego mamy | * | =6*6=36 możliwych wyników |
| | | |
b)
B− wylosowano trzy karty młodsze od dziewiątki i jeden król
liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu B−
Jednego króla wylosujemy ze zbioru {K♣,K
♦,K
♥,K ♠} na 4 sposoby
Blotki: 36−2*4=28
| | | | 1 | |
Blotki ze zbioru 28 różnych kart: | = |
| *28*27*26=14*9*26=3276 |
| | | 6 | |
==== łącznie mamy:
4*3276=13104
c)
C−wylosowano trzy figury i jedną karta nie będąca figurą
3 figury ze zbioru 16 figur i jedną blotkę ze zbioru 16 wszystkich blotek w talii
| | 1 | |
*36= |
| *16*15*14*36=16*15*14*6=20160 możliwości sprzyjających zdarzeniu C |
| | 6 | |
15 maj 00:12
jaros: Wielkie serduszko dla @Mila <3
15 maj 00:47
Mila:
15 maj 19:37