Przedstaw wzór funkcji w postaci kanonicznej
Maple: f (x)= x−2/x+5
Znam wynik ale nie wiem jak to się robi.. myślałam że postać kanoniczna dotyczy tylko funkcji
kwadratowej
14 maj 21:21
Minato:
| | b | |
Przedstaw w postać y = a + |
| |
| | x−p | |
14 maj 21:23
wredulus_pospolitus:
Gdybyś chociaż zapisała poprawnie samą funkcję.
Ehhh
| | x−2 | | x+5 − 7 | | 7 | |
f(x) = |
| = |
| = 1 − |
| |
| | x+5 | | x+5 | | x+5 | |
14 maj 21:24
Minato: w sumie jak w odniesieniu do funkcji kwadratowej, to lepiej napisać
14 maj 21:24