c++
TłumokMatematyczny: Geez, czemu nie chcą mi się teraz losować liczby
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
using namespace std;
int wiek;
int main()
{
cout<<"Ile masz lat? ";
cin>>wiek;
switch (wiek)
{
case 0 ... 17:
cout <<"Jestes niepelnoletni, nie mozesz wziac udzialu w turnieju";
break;
default:
cout<<"Jestes "<<wiek<<" latkiem i mozesz wziac udzial w turnieju"<<endl;
cout<<"Oto totolotek..."<<endl;
cout<<"Podaj 6 liczb z zakresu od 1 do 49"<<endl;
cout<<"Czas start..."<<endl;
srand(time(NULL));
{
int input[6];
for (int i=0;i<6;i++) {
int number;
cin>>number;
input[i]=number;
}
cout<<"Oto liczby wylosowane przez program: "<<endl;
int luckynumbers[6];
for (int i=0;i<6;i++) {
luckynumbers[i]=1+rand()%49;
}
if (input==luckynumbers)
{
cout<<"Gratuluje wygranej!"<<endl;
}
else
{
cout<<"Niestety nie udalo ci sie nic wygrac"<<endl;
}
}
cout<<"Dziekujemy za udzial w turnieju!"<<endl;
}
return 0;
}
14 maj 20:42
fil: a skad wiesz ze nie chca
14 maj 20:45
TłumokMatematyczny: Bo uruchamiam program
14 maj 20:46
fil: i po drugie ten if ktory sluzy porownaniu tablic −− jesli cchcesz tak zapisac, musisz pierw
posortowac tablice. Mialas podstawowe algorytmy sortowania?
14 maj 20:46
fil: Nie wyswietlasz nawet zawartosci tablicy luckynumbers
14 maj 20:46
TłumokMatematyczny: No wlasnie algorytmy sortowania dopiero bede miala.
14 maj 20:48
TłumokMatematyczny: A jak wyswietlic ta zawartosc? zielona w tym jestem
14 maj 20:49
Shizzer: cpp.sh/4kqet przecież losuje
Żeby te liczby pseudolosowe zobaczyć to pasowałoby
wypisać tablice po losowaniu
14 maj 20:49
fil: Przykladowo:
for (int i = 0; i < 6; i++) {
std::cout << luckynumbers[i] << ' ';
}
lub:
for (int i : luckynumbers) {
std::cout << i << ' ';
}
14 maj 20:50
Shizzer: Wejdź w ten link cpp.sh/4kqet tam masz kod poprawiony.
Po prostu każda iteracja pętli dopisuje Ci do tablicy pseudolosową liczbę, po dopisaniu liczby
wyświetlasz ją na ekran instrukcją cout
14 maj 20:51
fil: Osobiscie polecam drugi sposob do wyswietlania
14 maj 20:51
TłumokMatematyczny: ooo, dziękuję
14 maj 20:53
fil: teraz musisz posortowac obie tablice jednakowo, aby tak porownywac
14 maj 20:54
TłumokMatematyczny: No wlasnie kazdy mi mowi o tym sortowaniu, ale ja to bede miala dopiero za pare lekcji..
14 maj 20:57
fil: mozna tez bez sortowania
14 maj 20:58
TłumokMatematyczny: Kurde, no nie działa. Zrobiłam tak, żebym mogła zobaczyć wylosowane liczby aby sprawdzić czy
faktycznie wyświetla informację o wygranej gdy wpisze sie te same liczby. No i zonk.
https://imgur.com/bIPi7EL CO ja robię źle
?
14 maj 21:31
fil: Myslalem, ze uzywasz vectorow. Nie mozesz w tym przypadku tak porownac, musisz recznie
sprawdzic czy obie tablice sa rowne
14 maj 22:47
fil: proponuje przy uzyciu 2x petli for
14 maj 22:48
TłumokMatematyczny: eh poddaję się
14 maj 23:35
fil: moge napisac ci to jutro − to tylko 4 linijki kodu
14 maj 23:38
TłumokMatematyczny: Jakbyś mógł, to chętnie
14 maj 23:41
fil: int n = 6;
int counter = 0;
for (int i = 0; i < n; i++) {
for (int j = 0; j < n; j++) {
if (order[i] == luckynumbers[j]) {
counter++;
luckynumbers[j] = 0;
}
}
}
if (n == counter) {
//wygrana
}
15 maj 08:43
fil: Poczytaj sobie takze o vectorach − przydadza sie
15 maj 08:45
TłumokMatematyczny: Mam błąd, że '',order' was not declared in this scope''
15 maj 09:49
fil: tfu, jaki order, input
15 maj 09:51
TłumokMatematyczny: Ah, okej.
A co to jest counter u ciebie?
15 maj 09:56
fil: de facto sprawdza nam, ile liczb trafilismy, dlatego bedzie miec wartosc 6, jesli trafimy
wszystkie liczby
15 maj 09:58
fil: a, i wazne o czym zapomnialem, jezeli losojuesz tymczasowo bez powtorzen −−− musisz dodac break
w wewnetrzym forze w srodku ifa
15 maj 09:59
TłumokMatematyczny: http://cpp.sh/22fy4
Dziękuję. Próbowałam coś poprzestawiać w kodzie aby zobaczyc najpierw wylosowane liczby (dla
sprawdzenia) ale nie wychodzi
15 maj 10:22
fil: wczoraj juz to zrobilas
15 maj 10:26
TłumokMatematyczny: No wlasnie wiem, ale jakos wczesniej bylo prosciej
15 maj 10:28
fil: chcesz przed podaniem swoich liczb, zobaczyc te, tkore wylosowal program tak?
15 maj 10:28
fil: Robisz to samo co wczoraj
15 maj 10:28
TłumokMatematyczny: 10:28 tak
15 maj 10:28
fil: to tak samo jak wczoraj
15 maj 10:32
TłumokMatematyczny: Już wiem, zapomniałam o drugim srand time null
. Już wszystko działa, dziękuję ci bardzo ! !
15 maj 10:35