Topologia
WhiskeyTaster: Mamy przestrzeń metryczną (X, dX) i niech Y ⊂ X. Wtedy obcięcie dY = dX | Y2 metryki dX do
Y jest metryką generującą w Y topologię T(dY), której elementy są śladami zbiorów otwartych w
(X, dX) na Y, tzn. T(dY) = {U ∩ Y: U ∊ T(dX)}
Trochę tego nie rozumiem. Weźmy (R2, de) i Y = [0, 1]2. Biorąc B( (0,0), 1) ∊ T(dX) to
widzimy z tej definicji mamy, że (B( (0,0), 1) ∩ Y) ∊ T(dY). Ale w (0, 0) ∊ Y nie można
przecież opisać kuli.
Czyli źle myślę, gdy czytam, że T(dY) to zbiór wszystkich przekrojów elementów topologii
T(dX) ze zbiorem Y?
14 maj 20:04
ABC:
nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi , przecież te nowe kule nie muszą być kulami sensu
stricto
14 maj 20:11
WhiskeyTaster: Dlaczego? Metryka na podzbiorze pozostaje taka sama, prawda? Więc kule też powinny zachować
swój kształt. A tu na przykład dostajemy, że kulą jest zbiór, który nie będzie ani otwarty,
ani domknięty.
14 maj 23:30
ABC:

ja cię zrozumiałem tak ,że masz problem z tym że cześć wspólna zielonego z czerwonym jest kulą
14 maj 23:34
WhiskeyTaster:

Trochę brzydko, no ale widać o co mi chodzi. Wydawało mi się, że te ślady zbiorów też powinny
być zbiorami otwartymi z metryką d
Y, która jest metryką d
X z obcięciem do Y.
14 maj 23:35
WhiskeyTaster: ABC, bo właśnie o to mi chodzi

Myślałem, że skoro d
Y jest metryką d
X obciętą do Y, to powinniśmy móc dla każdego punktu
promień tak, by kula o tym środku i promieniu zawierała się w tym zbiorze.
14 maj 23:37
ABC:
no i znajdziesz dla każdego punktu tak
14 maj 23:40
WhiskeyTaster: Nawet dla punktów brzegowych?
| | 1 | |
Przecież biorąc B((0, |
| ), r) na tym kwadracie, to taka kula w metryce euklidesowej nie |
| | 2 | |
zawiera się w tym zbiorze dla dowolnego r.
Mógłbyś rozjaśnić? Jakoś z tym mam problem
14 maj 23:46
ABC:
ty masz problem z definicją kuli otwartej w danej przestrzeni jak widzę
po obcięciu wszystko co było na zewnątrz przestaje dla ciebie istnieć
14 maj 23:49
WhiskeyTaster: Ach, więc tu tkwi mi problem. Innymi słowy mamy pustą przestrzeń poza zbiorem, do którego
obcięliśmy, a więc nie ma tam żadnych elementów. I w takim razie faktycznie, kula będzie
otwarta i będzie zawarta w tymże obcięciu
14 maj 23:56
ABC:
poczekaj, od północy mam darmowy transfer, wrzucę ci fajną książkę na jakiś upload której
pierwsze wydanie uratowało mi dupę gdy sam byłem studentem
14 maj 23:59
WhiskeyTaster: Dobrze, dziękuję

Ogółem korzystam ze skryptu, ale czasem są rzeczy po łebkach, jak to tutaj. Nie myślałem tak o
obcięciu, jak powinienem.
15 maj 00:00
15 maj 00:01
WhiskeyTaster: Fajnie, dziękuję. Widzę, że jest sporo zadań

To jest przewaga książek nad skryptami
15 maj 00:12
ABC:
i co najważniejsze porządne rozwiązania na których różnych technik można się nauczyć
15 maj 00:16
WhiskeyTaster: Fajnie, jeszcze raz dziękuję, na pewno się przyda − nie tylko teraz
15 maj 00:21