Trudniejsza geometria
Heniu: Przekątne AC i BD czworokąta wypukłego ABCD przecinają się w punkcie P . Punkt M jest
środkiem boku AB . Prosta MP przecina bok CD w punkcie Q . Dowieść, że stosunek pól
trójkątów BCP i ADP jest równy stosunkowi długości odcinków CQ i DQ
14 maj 19:30
Eta:

Jeden ze sposobów:
1/prowadzimy odcinek AK ∥DC i odcinek BN∥DC
to z tw. Talesa:
| | AK | | AM | |
|
| = |
| = 1 bo M jest środkiem AB ⇒ AM=MB, to AK=BN |
| | BN | | MB | |
zatem
| P(BCP) | | CP*BP*sinα | | CQ*BN | |
| = |
| = |
| i AK=BN |
| P(ADP) | | AP*DP*sinα | | AK*DQ | |
to
=============
c.n.w
14 maj 22:41
Heniu: Dziękuję
16 maj 16:49
jas: | | CP*BP | | CQ*BN | |
Pytanko skąd się wzięło przejście na |
| = |
| bo nie widzę tego ? |
| | AP*DP | | AK*DQ | |
18 maj 18:42