zadanie z talesem
Ewa:

Na rysunku przedstawiono wzajemne położenie trzech masztów antenowych.
Ustawione są w linii prostej, a wysokość najniższego M2 jest równa 72m a najwyższego M3 jest
równa 180m.
Oblicz M2.
14 maj 19:15
Minato:
M2 = 72 m z treści zadania
14 maj 19:30
Ewa: Błąd w zadaniu, chodziło o M1
14 maj 19:33
Bogdan:

W trapezie odcinek EF równoległy do podstaw trapezu i przechodzący przez punkt przecięcia
przekątnych P jest równy średniej harmonicznej długości podstaw trapezu oraz |EP| = |PF|,
| 2ab | | ab | |
|EF| = |
| ⇒ |EP| = |PF| = |
| . |
| a + b | | a + b | |
| 180b | |
W tym zadaniu: |
| = 72 ⇒ b = ... |
| 180 + b | |
14 maj 21:49
adas4:
14 maj 22:47