prawdopodobieństwo
janusz:

W urnie U1 są 3 kule białe i 7 czarnych, a w urnie U2 jest 5 kul białych i 4 czarne. Wybieramy
losowo kulę z urny U1 i wkładamy do urny U2. Następnie z urny U2 losujemy 2 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo, że w ten sposób wylosujemy 2 kule białe.
Narysowałem sobie drzewko (sorry ale nie wiem jak sensownie podpisać na rysunku ułamki) i
| | 71 | | 23 | |
wychodzi mi |
| , a powinno |
| , jeśli trzeba to mogę wysłać link do całego |
| | 225 | | 90 | |
rysunku drzewka.
14 maj 18:56
PW: Nie rysuj gałęzi, zastosuj wzór na prawdopodobieństwo całkowite.
14 maj 19:01
janusz: A dlaczego nie mogę drzewkiem tego zrobić? Zawsze tak robiłem i było ok, a tutaj nie wychodzi.
14 maj 19:02
PW: Bo złe drzewko rysujesz. Uczęszczasz do technikum ogrodniczego?
14 maj 19:05
janusz: XDD nie, ale tak zostałem nauczony i nie chce mieszać sobie w głowie przed maturą. Zatem mógłby
ktoś narysować poprawnie to drzewko?
14 maj 19:08
:):
14 maj 19:09
:):
14 maj 19:10
PW: Jest to zadanie o losowaniu dwóch kul z jednej z z dwóch urn.
W jednej znajduje się 6 białych i 4 czarne, w drugiej 5 białych i 5 czarnych.
Prawdopodobieństwa trafienia na jedną z nich są wyznaczone przez prawdopodobieństwo wylosowania
kuli białej lub kuli czarnej z urny U1.
14 maj 19:20
PW:

Pierwsze dwie gałązki zatem wyglądają tak (0,3 lub 0,7 − tych przecinków nie chce dodać)
14 maj 19:49
janusz: No tak, a następne jak?
14 maj 20:22
Mila:

U1 3B , 7C
U2 5B , 4C po losowaniu jednej kuli z U1:
U2− 6B,4C lub 5B, 5C
P(BB) − prawdopodobieństwo, że z drugiej urny wylosujemy 2 kule białe
w drugim etapie doświadczenia losowego
| | 3 | | 6 | | 5 | | 7 | | 5 | | 4 | | 23 | |
P(BB)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 9 | | 10 | | 10 | | 9 | | 90 | |
II sposób
| | | |
|Ω|= | =45 w obu przypadkach losujemy 2 kule jednocześnie z 10 kul, |
| | |
w drugim etapie doświadczenia losowego
| | 3 | | | | 7 | | | |
P(BB)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 10 | | 45 | | 10 | | 45 | |
| | 3 | | 15 | | 7 | | 10 | | 23 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 45 | | 10 | | 45 | | 90 | |
14 maj 20:23
Eta:
Ale
krzaczor
14 maj 20:25
janusz: Narysowałem dokładnie tak jak Mila, tylko teraz widzę że te 2 kule miały być tylko z drugiej
urny a ja obliczyłem jeszcze z możliwością BCB
Dzięki wszystkim.
14 maj 20:28