prawdopodobienstwo
fil: Czterdzieści osób usadzono w sposób losowy przy czterech dziesięcioosobowych okrągłych stołach.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że trzy ustalone wcześniej osoby
siedzą na trzech sąsiednich miejscach.
co jest zlego w tym sposobie
14 maj 18:39
14 maj 18:39
Minato:
Domyśl się co autor miał na myśli piszą rozwiązanie.
14 maj 18:42
Minato:
|Ω| =40!
|A| = 4•10•6•37!
14 maj 21:08
wredulus_pospolitus:
fil −−− przecież to zadanie kiedyś robiliśmy
14 maj 21:24
fil: nie
14 maj 22:48
PW: fil, już zwracałem na to uwagę. Po pierwsze trzeba opisać przestrzeń zdarzeń. Usadzenie 40
osób przy 4 stołach na pewno nie jest podziałem tych osób na grupy 10−osobowe z
uwzględnieniem porządku tych grup.
A Ty piszesz |Ω| = ... bez żadnego komentarza, na zasadzie "pewnie trzeba to pomnożyć".
14 maj 23:20
fil: @Minato my to kiedys zadanie robilismy przy uzyciu kombinacji, pamietasz jak to szlo?
15 maj 08:46
Minato:
Nie, liczyliśmy podobne, ale tam była sytuacja, że 3 ustalone osoby siedzę w sposób
dowolny przy jednym stole.
15 maj 09:38
fil: czyli tutaj kolejnosc jest wazna, i raczej nie idzie tego robic z kombinacji?
15 maj 09:41
Minato:
Możesz to zrobić tak
| |
− wybór 10 osób do pierwszego stolika |
| |
10! − ustawienie w kolejności osób z pierwszego stolika
| |
− wybór 10 osób do drugiego stolika |
| |
10! − ustawienie w kolejności osób z drugiego stolika
| |
− wybór 10 osób do trzeciego stolika |
| |
10! − ustawienie w kolejności osób z trzeciego stolika
| |
− wybór 10 osób do czwartego stolika |
| |
10! − ustawienie w kolejności osób z czwartego stolika
| | | | | | | | | |
|Ω| = | •10!• | •10!• | •10!• | •10! |
| | | | | |
| |
− wybór stolika przy którym usiądą ustalone osoby |
| |
10 − wybór 3 krzesał obok siebie z 10 (przy okrągłym stole)
3! − ustawienie w kolejności ustalonych 3 osób
| |
− wybór 7 osób do stolika zajmowanego przez 3 ustalone osoby |
| |
7! − ustawienie ich w kolejności
| |
− wybór 10 osób do drugiego stolika |
| |
10! − ustawienie w kolejności osób z drugiego stolika
| |
− wybór 10 osób do trzeciego stolika |
| |
10! − ustawienie w kolejności osób z trzeciego stolika
| |
− wybór 10 osób do czwartego stolika |
| |
10! − ustawienie w kolejności osób z czwartego stolika
| | | | | | | | | | | |
A = | •10•3!• | •7!• | •10!• | •10!• | •10! |
| | | | | | |
15 maj 09:52
fil: wybry 3 krzesel obok siebie z 10 − dlaczego 10?
15 maj 09:56
Minato:
Ponumerujemy te krzesła i masz trójki
1, 2, 3,
2, 3, 4,
3, 4, 5,
4, 5, 6,
5, 6, 7,
6, 7, 8,
7, 8, 9,
8, 9, 10,
9, 10, 1
10, 1, 2, czyli 10
z każdego krzesła zabierasz sąsiednie (patrz na środkową liczbę)
15 maj 10:01
Layla: Ω−zdarzenie polegające na wybraniu miejsca dla 3 wybrańców
A−zdarzenie polegające na wybraniu 3 miejsc obok siebie przy jednym stole
| | 37!*3!*10*4 | | 6 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 40! | | 1482 | | 247 | |
LUB uwzględniając kolejność
|Ω|=40*39*38
|A|=4*10*3!
| | 4*10*6 | | 6 | |
P(A)= |
| = |
| =U{1/247} |
| | 40*39*38 | | 1482 | |
15 maj 10:30