Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|4/x-1 - 2|
Michał: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|4/x−1 − 2| Odczytaj z wykresu wartości parametru p dla których
równanie f(x)=p ma dwa różne pierwiastki dodatnie.
Narysowałem ten wykres ale nie bardzo rozumiem jak te wartości parametru odczytać. Proszę o
pomoc
14 maj 18:35
ICSP: Tniesz wykres prostymi poziomymi y = p
Jeżeli prosta przetnie Ci wykres w dwóch punktach których odcięte są dodatnie to dorzucasz dane
p do zbioru będącym odpowiedzią.
14 maj 18:42
Maciess:

"jeździsz tą różową prostą" po osi Y i patrzysz dla jakich p przetnie wykres funkcji w dwoch
punktach (dodatnich).
Jak masz dobry wykres to od razu widac. I zapisales wzor funkcji troche nie tak jak trzeba i
nie jestem pewien czy dobrze zinterpretowałem.
14 maj 18:42