Równania.
tim: Jak rozwiązywać takie równania?
xy – 3x + 2y – 11 = 0
27 lut 13:39
tim: Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych, spełniające równanie:.
27 lut 13:39
fikuś: xy−3x+2y−11=0
x(y−3)+2(y−3)−5=0
(y−3)(x+2)=5 ⇒ y−3=1 i x+2=5 lub y−3=−1 i x+2 =−5 lub y−3=5 i x+2=1 lub y−3=−5 i
x+2 =−1
27 lut 13:55
tim: Okej. Dzięki.
27 lut 13:55
fikuś: y=4 i x=3
y=2 i x=−7
y= 8 i x=−1
y=−1 i x= −3
27 lut 13:58
tim: To już nie problem. Potrzebna była metoda

.
27 lut 13:59
Godzio: x(y−3) = 11 − 2y
| | 11−2y | | −2y + 6 | | 5 | | −(2y−6) | | 5 | | 5 | |
x = |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = −2 + |
| |
| | y−3 | | y−3 | | y−3 | | y−3 | | y−3 | | y−3 | |
| | 5 | |
myśle że tak jest prościej wtedy musisz sprawdzić dla jakiego y wyrażenie |
| jest |
| | y−3 | |
całkowite
27 lut 14:25