Poszukać miejsce geometryczne środków kół stycznych do osi rzędnych i okręgu
M_B: Znaleźć miejsce geometryczne środków kół stycznych do osi rzędnych i do okręgu x2+y2=1.
Korzystam z tego, że odległość punktu styczności do osi OY od środka koła jest równa odległości
punktu styczności do okręgu od środka koła. Kombinuję z podkładaniem do równania okręgu ale nic
sensownego mi nie wychodzi. Proszę o pomoc.
14 maj 16:24
ABC:
z jakich ty książek korzystasz? "miejsce geometryczne" już od wielu lat się nie używa
14 maj 16:25
M_B: To z zadań od prowadzącego
14 maj 16:34
ABC:
a wiesz co ci powinno wyjść ? gra skojarzeń − płomienie samochód?
14 maj 16:44
M_B: z pewnością krzywa 2−go stopnia, wydaje mi się, że hiperbola
14 maj 17:18
ABC:
słabo u ciebie ze skojarzeniami
płomienie − ognisko
samochód − kierownica
14 maj 17:21
M_B: Ok, ale co dalej?
14 maj 17:35
ABC:
strasznie leniwy jesteś ... oś rzędnych to kierownica a środek okręgu jednostkowego to ognisko
14 maj 17:47
Mila:

P=(a,b) wsp.środka okręgu stycznego do OY i do danego okręgu
|OP|
2=a
2+b
2
|OP|
2=(1+a)
2
a
2+b
2=1+2a+a
2
b
2=2a+1
y
2=2x+1 niebieska parabola − przykład okręgu stycznego zewnętrznie i wewnętrznie na rysunku
Rozważ przypadek z lewej.
14 maj 18:47
M_B: Dziękuję bardzo za pomoc, teraz już w pełni rozumiem
14 maj 22:43
Mila:
14 maj 22:50