pochodna
Dominik: oblicz pochodną funkcji w pkt x0:
f(x) = 1/(x+1), x0=3
14 maj 15:24
Dominik: nie wiem jak przekształcić, uniknąć symbolu nieoznaczonego
14 maj 15:25
ABC:
Mariusz pokazywał to na forum parę razy ale jakoś wyszukiwarka mi nie łapie
14 maj 15:26
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
f'(3) = − |
| = − |
| |
| | (3 + 1)2 | | 16 | |
14 maj 15:27
ABC: ale jemu zapewne chodzi z definicji
14 maj 15:30
Dominik: hm tego nie znam,
ja mam takie coś f`(x) = 1/(x+1) − 1/4x−3
14 maj 15:32
Jerzy:
Człowieku, podaj treść zadania , a nie wypisuj bredni.
14 maj 15:33
Dominik: no tak, z definicji, czyli jednak to była ważna część polecenia ku zaskoczeniu
14 maj 15:33
ABC:
używaj dużego U na ułamek
| | 1 | | 1 | | −(x−3) | |
zauważ że |
| − |
| = |
| |
| | x+1 | | 4 | | 4(x+1) | |
14 maj 15:36
Dominik: no jasne, przy znakach tam zrobiłem błąd, dzięki!
14 maj 16:06