ciagi
dzejbi: Dany jest ciąg:
Wyznacz największą możliwą liczbę naturalną będą wyrazem
tego ciągu.
14 maj 15:17
ABC:
| n+128 | | n+8+120 | | 120 | |
| = |
| =1+ |
| |
| n+8 | | n+8 | | n+8 | |
dalej ma znaczenie czy zakładasz że 0 jest liczbą naturalną i pierwszy wyraz ciągu to a
0 czy
też nie
14 maj 15:23
PW: | | 120 | |
an = 1 + |
| jest liczbą naturalną, jeżeli 120 dzieli się przez (n+8) nez reszty. |
| | n+8 | |
Rozważ możliwości
14 maj 15:24
dzejbi: faktycznie dziękuje bardzo ,a są jeszcze jakieś inne możliwości rozwiązania tego zadania ?
w przypadku gdy nie zauważe takiego? Kiedyś robilem podobne zadanie i ciąg an traktowałem jako
funkcje
funkcje f(n) i liczylem pochodna lecz tu nie wyjdzie pochodna
14 maj 15:34
ABC:
bez pochodnej zbadaj monotoniczność ciągu i wyciągnij wnioski
14 maj 15:38
PW: Ale po co pochodna, jeśli już uznać to za jakiś pomysł. Pochodna może posłużyć fo wyznaczenia
obszarów monotoniczności funkcji. W zadaniu nie pytają o to, lecz dla jakich argumentów
funkcja przyjmuje wartości naturalne i dla którego z tych argumentów wartość jest największa.
14 maj 15:43
PW: Nawet nie, pytają o największą liczbę naturalną, dla której wartość funkcji jest liczbą
naturalną.
14 maj 15:47
PW: Tfu, niepotrzebnie się poprawiałem.
14 maj 15:50
dzejbi: czyli równie dobrze mógłbym nie robić tego przekształcenia i podstawiać kolejne liczby
Naturalne dodatnie?
14 maj 15:58
Jerzy:
Podany sposób jest najprostszy.
14 maj 15:59
Jerzy:
Liczby naturalene są dodatnie.
14 maj 16:00
dzejbi: no ja piszę N+ bo jeszcze ktoś zaliczy 0 x)
14 maj 16:02
ABC:
mówiłem, jeśli 0 jest naturalne co wiele książek przyjmuje, to pierwszy wyraz tego ciągu a0=16
jest liczbą naturalną i największą wartością
14 maj 16:08
dzejbi: dobra ale wyrazy ciągu określamy dla liczb naturalnych dodatnich więc będzie a1=13
14 maj 16:11
dzejbi: więc wszystko git
14 maj 16:12
14 maj 16:27
dzejbi: chodzi mi o ciąg geometryczny i arytmetyczny
14 maj 17:10