tryg
blavla: 2sin(x) + 3cos(x) = 6
Z czego to zrobić?
14 maj 14:01
Leszek: Rownanie sprzeczne , poniewaz : −1≤ sinx ≤ 1 i −1≤ cos x ≤ 1 , wiec nie moze byc = 6
14 maj 14:05
blavla: czely nie da sie tego w żaden sposob rozwiazac
14 maj 14:07
Jerzy:
Nie da się.
14 maj 14:09
Jerzy:
Odpowiedż: Brak rozwiązań
14 maj 14:12
Mariusz:
Jeżeli x∊ℛ
to jest to równanie sprzeczne i można jedynie napisać że zbiór rozwiązań to zbiór pusty
Gdyby x∊ℂ
to znalazłbyś rozwiązania tego równania
14 maj 14:12
Mariusz:
| | eix−e−ix | | eix+e−ix | |
2 |
| +3 |
| =6 |
| | 2i | | 2 | |
| | eix−e−ix | | eix+e−ix | |
−i |
| +3 |
| =6 |
| | i(−i) | | 2 | |
| | 3 | |
−i(eix−e−ix)+ |
| (eix+e−ix)=6 |
| | 2 | |
−2i(e
ix−e
−ix)+3(e
ix+e
−ix)=12
(3−2i)e
ix+(3+2i)e
−ix=12
(3−2i)e
ix−12+(3+2i)e
−ix=0
(3−2i)e
2ix−12e
ix+(3+2i)=0
e
ix=t
(3−2i)t
2−12t+(3+2i)=0
Δ=144−4(3−2i)(3+2i)
Δ=144−52=92=4*23
| | (6±√23)(3+2i) | |
t= |
| |
| | (3−2i)(3+2i) | |
| | 18±3√23 | | 12+2√23 | |
t= |
| + |
| i |
| | 13 | | 13 | |
| | 18±3√23 | | 12+2√23 | |
eix= |
| + |
| i |
| | 13 | | 13 | |
| | 18±3√23 | | 12+2√23 | |
ix=ln( |
| + |
| i) |
| | 13 | | 13 | |
| | 18±3√23 | | 12+2√23 | |
x=−iln( |
| + |
| i) |
| | 13 | | 13 | |
z=|z|e
iArg(z)
ln(z)=ln|z|+iArg(z)
|z| − moduł liczby zespolonej długość promienia wodzącego ,odległość punktu od bieguna
Arg(z) − argument liczby zespolonej miara kąta między osią biegunową a promieniem wodzącym
14 maj 14:35