Transformata
Robert: Wyznacz oryginał dla transformaty:
| | s2+2s−1 | | A1 | | A2 | | B1 | | C1 | | C2 | |
F(s)= |
| = |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | (s−1)(s+2)2s2 | | s | | s2 | | s−1 | | s+2 | | (s+2)2 | |
| | d | | s2+2s−1 | | s3+2s2−s+4 | |
A1= |
| ( |
| s2)=− |
| |
| | ds | | (s−1)(s+2)2s2 | | (s−1)2(s+2)3 | |
| | s2+2s−1 | | 1 | |
A2= |
| s2 dla s=0 = |
| |
| | (s−1)(s+2)2s2 | | 4 | |
| | s2+2s−1 | | 2 | |
B1= |
| (s−1) dla s=1 = |
| |
| | (s−1)(s+2)2s2 | | 9 | |
| | d | | s2+2s−1 | | s3+4s2−5s+2 | |
C1= |
| ( |
| (s+2)2)= − |
| |
| | ds | | (s−1)(s+2)2s2 | | s3(s−1)2 | |
| | s2+2s−1 | | 3 | |
C2= |
| (s+2)2 dla s=−2 = |
| |
| | (s−1)(s+2)2s2 | | 4 | |
Proszę o sprawdzenie
14 maj 11:41
jc: Masz tyle systemów algebry komputerowej...
Jak się okaże, że jest źle, będziesz szukał błędu.
W każdym przypadku dobrze jest napisać konkretny wynik. Oczekujesz, że sprawdzający
będzie sam wstawiał wartości A, B, C, do pierwszego wzoru?
14 maj 11:59
Robert: Nie chodzi mi o to czy wartości są dobrze czy źle, tylko czy wzory są dobrze napisane bo nie
jestem pewien czy np. dla A1 należy policzyć pochodną
14 maj 12:08
jc: Gdybym musiał liczyć ręcznie, pewnie napisałbym układ równań.
Poza tym, nie rozumiem, o co chodzi z tym 0=1/2 ?
14 maj 12:40
Mariusz:
Macierz odwrotna do macierzy głównej układu to
0 0 0 −9/36 0
0 0 0 0 −9/36
4/36 4/36 4/36 4/36 4/36
32/36 −4/36 −4/36 5/36 −4/36
−48/36 24/36 −12/36 6/36 −3/36
| s2+2s−1 | | 1 | 1 | | 1 | 1 | | 2 | 1 | |
| =− |
|
| + |
|
| + |
|
| + |
| s2(s−1)(s+2)2 | | 2 | s | | 4 | s2 | | 9 | s−1 | |
14 maj 12:50
Mariusz:
jc Amerykańcy lubią w ten sposób rozkładać na sumę ułamków prostych
tylko w przypadku wielokrotnych pierwiastków mianownika wstawiają wartość
której jeszcze nie użyli a nie bawią się w różniczkowanie
14 maj 12:56
14 maj 13:13