Funkcja tworząca i równania rekurencyjne
creazy: Wykorzystując funkcje tworzące wyznacz rozwiązanie równań rekurencyjnych
xn+2 + 8n+1 − 9xn = 8*3n+1
n≥0,
x0 = 2,
x1 = −6
Czy ktoś ma pomysł jak przekształcić to w funkcje tworzącą?
Mianowicie od czego zacząć?
14 maj 08:36
Mariusz:
X(t)=∑
n=0∞x
nt
n
(∑
n=0∞x
n+2t
n+2)+(∑
n=0∞8x
n+1t
n+2)+(∑
n=0∞−9x
nt
n+2)=
∑
n=0∞8*3
n+1t
n+2
(∑
n=0∞x
n+2t
n+2)+8t(∑
n=0∞x
n+1t
n+1)−9t
2((∑
n=0∞x
nt
n))=
24t
2(∑
n=0∞3
nt
n)
∑
n=0∞x
nt
n−2+6t+8t(∑
n=0∞x
nt
n−2)−9t
2(∑
n=0∞x
nt
n)=
(∑
n=0∞x
nt
n)+8t(∑
n=0∞x
nt
n)−9t
2(∑
n=0∞x
nt
n)−2+6t−16t
| | 24t2 | |
(∑n=0∞xntn)(1+8t−9t2)=2+10t+ |
| |
| | 1−3t | |
| | (2+10t)(1−3t)+24t2 | |
(∑n=0∞xntn)(1+8t−9t2)= |
| |
| | 1−3t | |
| | 2+4t−6t2 | |
(∑n=0∞xntn)= |
| |
| | (1−t)(1+9t)(1−3t) | |
A(1+9t)(1−3t)+B(1−t)(1−3t)+C(1−t)(1+9t)
A(1+6t−27t
2)+B(1−4t+3t
2)+C(1+8t−9t
2)
Macierz główna układu to
−27 3 −9
6 −4 8
1 1 1
Macierz odwrotna do niej to
−1/20 −1/20 −1/20
1/120 −3/40 27/40
1/24 1/8 3/8
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A=− |
| (−6)− |
| (4)− |
| (2) |
| | 20 | | 20 | | 20 | |
| | 1 | | 3 | | 27 | |
B= |
| (−6)− |
| (4)+ |
| (2) |
| | 120 | | 40 | | 40 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
C= |
| (−6)+ |
| (4)+ |
| (2) |
| | 24 | | 8 | | 8 | |
| 2+4t−6t2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| (1−t)(1+9t)(1−3t) | | 1+9t | | 1−3t | |
X(t)=(∑
n=0∞(−9)
nt
n)+(∑
n=0∞3
nt
n)
X(t)=∑
n=0∞[(−9)
n+3
n]t
n
x
n=(−9)
n+3
n
Wcześniej pomyliłem się przy wyznaczaniu licznika funkcji tworzącej
ale dzięki temu że użyłem macierzy odwrotnej do rozwiązania układu
nie musiałem go rozwiązywać po raz wtóry
14 maj 11:52
creazy: Dziękuje bardzo
Rozjaśniło temat
14 maj 16:10