pochodne
bob: Dla jakich wartości parametrów a, b prosta y=2x+2a jest styczna do paraboli y=x2+ax+b w
punkcie (2,0) należącym do tej paraboli?
Coś tam mi niby wyszło po spojrzeniu w odpowiedź niestety, ale jeśli ktoś by mógł napisać jak
takie zadanie zrobić poprawnie od początku do końca to będę bardzo wdzięczny
14 maj 01:46
wredulus_pospolitus:
f'(x) = 2x + a
f'(2) = 2*2 + a =2 −−−> a = −2
f(x) = x2 − 2x + b
f(2) = 0 −−−> b = 0
14 maj 02:21
bob: czemu pochodna f'(2)= 4+a=2
14 maj 02:38
wredulus_pospolitus:
bo:
f'(x) = 2x + a ... podstawiamy xo = 2 ... stąd f'(2) = 2*2 + a
14 maj 07:41
bob: rozumiem, ale skąd wiadomo, że wartość pochodnej f'(2) = 2 sloro nie znamy parametru a.
14 maj 13:50
annabb: bo to wartość współczynnika przed x w stycznej ..u Ciebie 2 bo y=2x+...
14 maj 13:53
Jerzy:
Ano stąd, że pochodna w punkcie jest współczynnikiem kierunkowym stycznej w tym punkcie.
Jaki masz współczynnik kierunkowy stycznej w tym zadaniu ?
14 maj 13:54
bob: ojeeeeej faktycznie, dopiero zacząłem to przerabiać i jeszcze mi się miesza. Dziękuję wszystkim
za odpowiedzi.
14 maj 14:00