Mam to na zaliczenie plz help meee
Mateusz Mickiej Bogdan Basia: Oblicz energie wiązania Słonce− Ziemia. Znajdź jej wartość liczbowa przyjmując ze masa ziemi
wynosi 6*10
24kg, masa słońca 2*10
30kg, odległość ziemi od słońca 150mln km.
Wiem ze wzór jest taki ale nie potrafię podstawić odpowiednich cyfr
| | |Δe| | | GMzm(Rz+2h) | |
|Δm|= |
| = |
| ≈3,7*10−6 |
| | c2 | | 2Rz(Rz+h)c2 | |
Jedyne co znam to :
G:6,672*10
−11m
3*kg
−1*s
−2
c:2,998*10
8m*s
−1
h:6,626*10
−34 J*s
pomoże mi ktoś?
27 lut 13:01
Mateusz: Ciekawy wzór w zadaniu chyba musiał byc podany tez kres obiegu ale mniejsza z tym nie wnikam
R
z −promien ziemi M
z−masa ziemi tego ci brakowało tak

i podstawiasz i liczysz korzystając z własnosci działan na potęgach
27 lut 13:24
Mateusz Mickiej Bogdan Basia: ok wiem ale nie znam ich wartości

Rz , Mz, m tych wartości nie znam właśnie dlatego mam problem z tym zadaniem
27 lut 14:19
tim: No to promień ziemi, masę ziemi i m znajdziesz w ogólnodostępnych źródłach.
27 lut 14:22
Mateusz Mickiej Bogdan Basia: Ok jednak nie zapomniałem o wujku google i cos znalazłem

ale co to jest te m?
G:6,672*10−11m3*kg
−1*s
−2
c:2,998*108m*s
−1
h:6,626*10−34 J*s
Rz: 6400000 km
Mz :6118,3 kg
m=?
I pomoże mi ktoś z tym m i i zamienieniu tego: kg
−1*s
−2, s
−1
27 lut 14:26
Mateusz Mickiej Bogdan Basia: aha no i ile to jest
10−11
10−34
^^
27 lut 14:28
27 lut 14:31
Mateusz: Mase ziemi masz podaną w zadaniu m− to masa słońca chociaz oznacza sie ją ms (tez masz podaną
mase słonaca w zadaniu)
promien ziemi Rz = 6400km = 64*102
27 lut 14:34
Mateusz: Stała grawitacji tez masz podaną w zadaniu G= ?
27 lut 14:36
Mateusz: Nie masz po co liczyc tych potęg bo to bardo małe liczby w okienku kalkulatora sie nie
zmieszczą podstaw wszystkie dane do wzoru skorzystaj z własnosci działan na potęgach powinnas
| | x*10n | | x | |
dostac jakąs liczbe postaci |
| = |
| *10n−m |
| | y*10m | | y | |
27 lut 14:40
Mateusz Mickiej Bogdan Basia:
U{ 3,98*10
14(6,4*10
6m+2*(6,626*10
−34 J*s ) } / {2*6,4*10
6m(6,4*10
6m+6,626*10
−34
J*s) 2,998*108m*s−1
2 }
takie coś mi wyszło
27 lut 14:44
Mateusz Mickiej Bogdan Basia: no dobra to wszystko po podstawiam prawidłowo wzór i do niego cyfry

GM
z:3,98*10
14m
3/s
2
Rz: 64*10
2
m: 1,9891×1030 kg
h: 6,626*10
−34
c: 2,998*10
8m*s−1
27 lut 14:50
Mateusz: ułamki zamykaj nawiasami {,} a jak chcesz zagniezdzic jakis inny nawias w liczniku lub
mianowniku to litera U potem {(,)}{(,)} napisz jeszcze raz bo zle sie takie czyta
27 lut 14:52
Mateusz Mickiej Bogdan Basia:
w liczniku : 3,98*10
14 m3s2 x 1,99*10
30kg(64*10
2+2(6,63*10
−34 )
w mianowniku: 2(64*10
2m)(64*10
2m+6,63*10
−34) x (2,998*10
8)
2
czy to jest poprawny zapis

<

> sorry, ale próbuje robić te nawiasy i mi nie wychodziło, wiec
zrobiłem w takiej formie
27 lut 15:04
Mateusz Mickiej Bogdan Basia: pomoże mi ktoś teraz to przeliczyć <

> bardzo proszę o pomoc
27 lut 15:07
27 lut 15:09
Mateusz Mickiej Bogdan Basia: DOBRA PODDAJE SIĘ TAK ZROBIĘ + DO TEGO ≈ 3,6*10−6 A POWIEM ZE LICZENIA NA 2 KARTKACH A4
MIAŁEM HEHE
27 lut 15:15