1) Zaznaczyć na płaszczyźnie zbiór punktów określony przez układ nierówności
ddd: 1) Zaznaczyć na płaszczyźnie zbiór punktów określony przez układ nierówności
2) Rozwiązać graficznie układ równań
| ⎧ | x2+y2=3+|4x+2| | |
| ⎩ | y2=5−|x| |
|
wykonując staranne wykresy krzywych danych powyższymi równaniami oraz niezbędne
obliczenia.
14 maj 00:21
annabb:

x
2−2|x|+1+y
2>1
(x−1)
2+y
2>1 dla x≥0
(x+1)
2+y
2>1 dla x<0
na zewnątrz tych kółek
y<2−x
2 dla y≥0
y>−2+x
2 dla y<0
więc środek pomiędzy parabolami
wynik
tam gdzie fioletowe i niebieskie razem czyli czerwone kropki
14 maj 11:53
annabb:

x
2+y
2=3+|4x+2| to niebieskie
dla x≥−1/2
(x−2)
2+y
2=9
dla x<−1/2
(x+2)
2+y
2=5
y
2=5−|x| to fioletowe
dla x≥0
x=5−y
2
dla x<0
x=−5+y
2
część wspólna czerwone kropki
14 maj 12:11