stereometria
salamandra:

Przedstawiona na rysunku bryła to ostrosłup prawidłowy czworokątny ścięty płaszczyzną
równoległą do jego płaszczyzny podstawy. Wysokość tej bryły jest równa H,a a i b (a > b ) są
długościami krawędzi jego podstaw. Oblicz objętość tej bryły.
V ostrosłupa stworzonego z "doklejenia", co w rezultacie tworzy nam graniastosłup:
| 1 | | 1 | | abH−b2*H | | bH(a−b) | |
V= |
| (a−b)b*H= |
| (ab−b2)*H= |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
V graniastosłupa= a
2*H
| bH(a−b) | |
V ostrosłupa ściętego=a2*H− |
| |
| 3 | |
Jest ok?
13 maj 23:28
14 maj 00:10
Mila:

właśnie miałam pisać.
14 maj 00:14
Eta:

Jeszcze wzór na objętość stożka ściętego
14 maj 00:20
salamandra: Czyli źle?
14 maj 00:22
Eta:
Na to wychodzi
14 maj 00:30
Eta:
Jakim cudem otrzymasz graniastosłup? ( bo tak napisałeś )
14 maj 00:31
salamandra: gdy "dokleję" z lewej i z prawej strony dwie części ostrosłupa
14 maj 00:33
Eta:
Etaaaaaaaam
14 maj 00:37
salamandra: Mogłabyś za

wskazać błąd?

bo musiałem jakoś sobie radzić bez znajomości gotowego
wzoru
14 maj 00:37
14 maj 00:47
Eta:
Podobnie − dowód ze stożkiem ściętym
14 maj 00:49
salamandra: Szanuję za szczerość

dobrej nocy!
Może ktoś inny się pokusi, bo myślałem, że w dobrą stronę idę, a tu klapa najprawdopodobniej
14 maj 00:53
Eta:

Może się w przyszłości przydać :
Wzór na objętość beczki ( na bimber dla teścia)
| πH | |
V= |
| (2D2+d2) D, d −− długości średnic |
| 12 | |
14 maj 00:58
salamandra:
14 maj 01:00
Eta:
14 maj 01:02
14 maj 09:30
fil:
| b2 | | bH | | Hb3 | |
Vscietego = |
| * |
| = |
| |
| 3 | | a − b | | 3(a − b) | |
| a2 | | a2 | | aH | | a3H | |
Vcalego (ze scietym) = |
| * (H + h) = |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | a − b | | a − b | |
| a3H − b3H | |
Vpozostale = Vcalego (ze scietym) − Vscietego = |
| = |
| 3(a − b) | |
| H(a − b)(a2 + ab + b2) | | H(a2 + ab + b2) | |
= |
| = |
| |
| 3(a − b) | | 3 | |
14 maj 09:36