styczna
Matfiz: w którym punkcie należy przyłożyć styczną do wykresu funkcji f(x)=x
3 +2, aby styczna ta
| | 8 | |
odcinała z drugiej ćwiartki układu współrzędnych trójkąt o polu |
| i aby pierwsza |
| | 3 | |
współrzędna punktu styczności była liczbą całkowitą ujemną.
Coś mi nie chce wyjść
13 maj 21:48
janek191:

P = (−1,1)
y = 3 x + 4
13 maj 22:36
Matfiz: jak to zrobiłeś? Ja próbowałem to zrobić w ten sposób, że wyznaczyłem równanie stycznej w
zależności od punktu styczności, potem współrzędne przecięcia się prostej z osiami OY i OX
| | 8 | |
policzyłem pole trójkąta w zależności od p i przyrównałem do |
| niestety nic sensownego |
| | 3 | |
mi z tego nie wyszło
13 maj 22:48
Matfiz: co więcej, 1 współrzędna punktu styczności wyszła mi 1
13 maj 22:48
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczyłeś
13 maj 22:48
wredulus_pospolitus:
skoro pierwsza współrzędna wyszła Ci '1' to już widać, że źle liczyłeś
13 maj 22:49
janek191:
Wziąłem sobie punkt P = ( −1, 1) i sprawdziłem, czy jest ok
13 maj 22:50
Matfiz: Dobra już chyba widzę, minus zgubiłem, poprawię i zobaczę czy jest okej
13 maj 22:50