Wyprowadź równanie okręgu o środku (a,b) i promieniu r
Całeczka: Wyprowadź równanie okręgu o środku (a, b) i promieniu r.
Szukałem w Internecie, ale jakoś nie mogę znaleźć.
Jak się wyprowadza słynne równanie (x−a)2 + (y−b)2 = r2 ?
13 maj 19:23
Mila:
Z definicji okręgu.
13 maj 19:25
Całeczka: Mógłbym prosić coś więcej, może chociaż początek, albo jakieś materiały?
13 maj 19:28
Całeczka: Głównie chodzi mi o to, że potrzebuję wyznaczyć wzór na równanie wycinka okręgu i nie wiem od
czego zacząć.
13 maj 19:28
Minato:
Niech S(a, b). Okrąg to zbiór punktów równoodległych od punktu S.
Niech P leży na okręgu oraz P = (x, y)
|SP| = r
|SP|2 = r2
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
13 maj 19:34
Bogdan:

S = (x
0, y
0), P = (x, y)
Z twierdzenia Pitagorasa: (x − x
0)
2 + (y − y
0)
2 = r
2
13 maj 19:36
PW: Obywatel o dziewczęcym imieniu Całeczka marudzi, wyprowadzenie jest w książce, tylko
trzeba tę książkę mieć i ją czytać.
13 maj 19:41
ABC:
wyprowadzenie jest w wielu miejscach w sieci , z książkami to jest problem, przynajmniej w
moim mieście bibliotekarki bronią do nich dostępu jak lwice do swoich młodych
13 maj 19:43