Dane są okręgi o równaniach
czarniecki: Dane są okręgi o równaniach x2 + y2 + 2x + 10y + 22 = 0 oraz x2 + y2 − 6x + 2ay + a2 − 27.
Wyznacz wszystkie wartości parametru a , dla których te okręgi mają dokładnie jeden punkt
wspólny. Rozważ wszystkie przypadki.
Mamy 2 styczności zewnętrzne i 1 wewnętrzną
S1=(−1,−5) S2=(3,−a). |S1S2|=8 oraz |S1S1|=4
Z pierwszego mi wyszło, że a=5+2√15 albo 5−2√15, ale jak wrzuciłem to do programu do
rysowania, to okręgi wcale nie są styczne.
13 maj 19:18
czarniecki: Ok, już znalazłem błąd, nie ważne
13 maj 19:25