2 | ||
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = | dla x>0. Wyznacz punkt P leżący na wykresie | |
x |
2 | ||
P(x , | ) , x > 0 | |
x |
2 | ||
Skoro leży na wykresie funkcji to y = | ||
x |
2 | ||
P = (x, | ) | |
x |
2 | ||
|AP| = √(x+1)2 + ( | −1)2 | |
x |
2 | ||
Badasz kiedy funkcja h(x) = (x+1)2 + ( | −1)2 osiąga wartość najmniejszą | |
x |
4 | 4 | |||
f(x) = x2 + 2x + 1 + | − | + 1 | ||
x2 | x |
4 | 4 | |||
f'(x) = 2x+2− | + | |||
x4 | x2 |
4 | 4 | 4 | 4 | |||||
h(x) = x2 + 2x + 1 + | − | + 1 = x2 + 2x + 2 − | + | |||||
x2 | x | x | x2 |
4 | 8 | |||
h'(x) = 2x + 2 + | − | = 0 | ||
x2 | x3 |
4 | −4 | ||
zamieniałem na | masakra | ||
x2 | x4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |