Wykaż
czarniecki: W czworokącie wypukłym ABCD , długości boków AB ,BC ,AD ,DC są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego. Wykaż, że dwusieczne kątów wewnętrznych tego czworokąta przecinają się w
jednym punkcie.
13 maj 17:53
Minato:
Tip: gdzie leży środek okręgu wpisanego w czworokąt?
13 maj 18:09
Mila:
|AB|=a, |BC|=a+r, |AD|=a+2r, |DC|=a+3r
sumy boków przeciwległych:
|AB|+DC|=a+a+3r=2a+3r
|BC|+|AD|=a+r+a+2r=2a +3r
sumy boków przeciwległych są równe.
W ten czworokąt można wpisać okrąg.
Twierdzenie:
W czworokąt wypukły można wpisać okrąg wtedy i tylko wtedy,
gdy sumy długości przeciwległych boków tego czworokąta są równe.
W czworokąt można wpisać okrąg⇔dwusieczne kątów wewnętrznych czworokąta
przecinają się w jednym punkcie.
Tu poczytaj"
http://www.matematyka.wroc.pl/leksykonmatematyczny/dwusieczna
13 maj 18:19
czarniecki: Ok, już mam, dzięki
13 maj 18:19
czarniecki: Przy okazji, pomożecie z tym? Niech pn , dla liczby całkowitej n ≥ 0 , oznacza sumę odwrotności
pierwiastków równania: √3x2−9(2n)x−6(3n) z niewiadomą x. Oblicz sumę wszystkich wyrazów
ciągu PN
13 maj 18:21
czarniecki: tam jest do potęgi 2n i do potęgi 3n
13 maj 18:21
Minato:
wzory Viete'a + suma nieskończonego ciągu geometrycznego
13 maj 18:26
czarniecki: Tak, tak, to wiem, ale zastanawia mnie wynik, bo nie mam odpowiedzi. Wyszło mi −3/5
13 maj 18:29
Minato:
13 maj 18:49