Jak to jest z tymi nawiasami?
FUITP: Mam szybkie pytanko, robiłem sobie takie zadanie:
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x)=3x4−8x3−18x2+72x+3, i wynik wyszedł że
funkcja jest rosnąca dla x∊(−√3, √3) ∪ (2, +∞)
i malejąca dla x∊(−∞, −√3)∪(√3, 2), a przynajmniej taki wynik jest w
książce. Trochę mnie to zmieszało bo na początku zrobiłem nawiasy domknięte, bo w końcu te
liczby należą do dziedziny funkcji. Idąc dalej zrobiłem zadanie:
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=x+1x, wyznacz przedziały monoticzności. No i tutaj
wynik zapisałem tak jak poprzednio z nawiasami otwartymi:
Funkcja rosnąca dla x∊(−∞, −1)∪(1, +∞) i malejąca dla x∊(−1, 1) \ {0}, jednak w książce mam tym
razem domknięte. Dodatkowo w internecie wyczytałem że przy badaniu monotoniczności funkcji na
maturze powinniśmy pisać nawiasy domknięte... Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z tymi
nawiasami?
13 maj 16:57
jc: Jak funkcja może być rosnąca w punkcie x?
13 maj 17:11
Jerzy:
Obydwa zapisy są dopuszczalne, chyba że, funkcja nie jest określona na końcu przedziału.
13 maj 17:19
jc: Co oznacza, że funkcja jest rosnąca dla x∊(1,2)?
13 maj 17:31
Jerzy:
To samo, że rośnie w przedziale [1,2] , jeśli jest określona w punktach x = 1 i x = 2
13 maj 17:36
FUITP: Czyli w tych dwóch przykładowych zadaniach co podałem można zastosować nawiasy zamiennie?
Oczywiście nie dotyczy to ∞.
14 maj 14:40
ABC:
cytując pewnien portal :
" Niekiedy w literaturze możesz spotkać nawiasy domknięte jak i otwarte na końcach przedziałów
monotoniczności.
Warto tutaj jednak powiedzieć, że nie bada się monotoniczności funkcji w punkcie.
Jeśli jesteś maturzystą podczas badania monotoniczności funkcji należy domykać przedziały. "
ale pamiętaj stare przysłowie pszczół : co głowa to rozum, co dupa to smród
14 maj 14:50