x | ||
Rozwiąż równanie sin2x=cos2x+cos | w przedziale <−2π; 2π> | |
2 |
x | ||
sin2x−cos2x=cos | ||
2 |
x | ||
−(cos2x−sin2x)=cos | ||
2 |
x | ||
−cos2x=cos | ||
2 |
x | ||
0=cos2x+cos | ||
2 |
5x | 3x | |||
2cos | cos | =0 | ||
4 | 4 |
5x | 3x | |||
cos | =0 v cos | =0 | ||
2 | 4 |
5x | π | 3x | π | ||||
= | +kπ v | = | +kπ | ||||
4 | 2 | 4 | 2 |
2π | 4kπ | 2π | 4kπ | |||||
x= | + | v x= | + | k∊ℤ | ||||
5 | 5 | 3 | 3 |
−10π | ||
x1=−2π x= | ∉ D | |
3 |
−6π | ||
x2= | x=−2π (już było) | |
5 |
−2π | −2π | |||
x3= | x4= | |||
5 | 3 |
2π | 2π | |||
x5= | x6= | |||
5 | 3 |
6π | ||
x7= | x8=2π | |
5 |
−6π | −2π | −2π | 2π | 2π | 6π | |||||||
Odp. {−2π, | , | , | , | , | , | , 2π} | ||||||
5 | 5 | 3 | 5 | 3 | 5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |