matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
ala:
x
√
x + 2
co można z taką ∫
dx zrobić?
3
√
x + 2
−
4
√
x + 2
13 maj 16:18
a7:
(x+2)
12
=t
ale nie wiem , dawno nie liczyłam całek
13 maj 16:25
jc:
x+2=t
12
13 maj 16:28
Jerzy:
To jest dobre podstawienie
13 maj 16:31
ala:
dt = 12 t
11
dx ?
t
14
(t
12
− 2)
= 12 ∫
dt =..?
t − 1
13 maj 16:33
a7:
t
3
(t
12
−2)
12∫U(t
12
−2)*t
6
}{t
4
−t
3
}dt
= 12∫
dt
t−1
13 maj 16:45
a7:
u mnie źle
13 maj 16:48
a7:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%E2%88%ABt14+%28t12+%E2%88%92+2%29dt%2F%28t-1%29%09
13 maj 16:49
ala:
tragedia
dzielić to aż do 1/ t−1
13 maj 17:54