...
Panna Cotta : Poproszę o pomoc, w rozwiązaniu tego układu równań po kolei co się robi:
{ ycos(xy) = −1
{ xcos(xy) = 0
Z góry dziękuję.
13 maj 15:37
Jerzy:
xcos(xy) = 0 ⇔ x = 0 lub cos(xy) = 0
Jeśli cos(xy) = 0 , to pierwsze równanie jest sprzeczne, zatem: x = 0
y*cos0 = −1 ⇔ y*1 = − 1 ⇔ y = − 1
13 maj 15:46
a7:
y=−cos(−x)
13 maj 16:19
Jerzy:
A do czego ma służyć ten wykres w tym zadaniu ?
13 maj 16:21
a7: no właśnie , nie jestem pewna czy to dobra ilustracja
13 maj 16:23
a7: no właśnie , nie jestem pewna czy to dobra ilustracja
13 maj 16:23
Jerzy:
Przecież podałem rozwiązanie tego zadania.
13 maj 16:26
a7: czasem rozwiązanie graficzne − wykres też jest pomocny dla zrozumienia, tylko właśnie się
zastanawiam, czy ten tu jest adekwatny?
13 maj 16:27
Jerzy:
Wybacz,ale raczej jest bez sensu.Jak pomaga w rozwiązaniu tego układu równań ?
13 maj 16:30
Panna Cotta : Dziękuję bardzo.
13 maj 16:37