Metoda operatorowa
Michał: Rozwiąż równanie różniczkowe metodą operatorową.
Analizuję przykład i mam pewien problem
| | 2s2+5s+4 | |
x(s)= |
| |
| | s(2s2+3s+1) | |
Pierwiastki wielomianu mianownika transformaty: S
1,2=−0,5; −1
| | 2s2+5s+4 | |
Transformata w postaci ułamków prostych: x(s)= |
| |
| | 2s(s+0,5)(s+1) | |
Chciałbym zapytać dlaczego w mianowniku transformaty jest 2s ? Czy ktoś mógłby wytłumaczyć skąd
ta 2 się wzięła ?
13 maj 14:48
Leszek: Przypomnij sobie : ax2 +bx+c = a( x−x1)(x−x2)i dalej rozklad na ulamki proste .
13 maj 15:02
jc: | 2s2+5s+4 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| s(s+1)(2s+1) | | s | | s+1 | | 2s+1 | |
i szukaj A, B, C
Można pewnie proście, ale na początek nie polecam.
13 maj 15:13
jc: 2s2+3s+1=(s+1)(2s+1)
W takich zadaniach jeśli są pierwiastki, to całkowite lub ułamkowe.
Dla s=−1 mamy zero. Wyłączy się więc czynnik s+1.
2s2+3s+1=2s2+2s + s+1 = (2s + 1)(s+1)
13 maj 15:16