Równania różniczkowe I
babilon: Rozwiąż równania liniowe stosując metodę uzmienniania stałej:
a) y'+2xy=2x3, y(0)=1,
b) y'−xy=xex2.
Czy ktoś mi proszę wytłumaczy jak to zrobić, proszę?
13 maj 14:33
Jerzy:
y = C(x)*e−x2
y' = C'(x)*e−x2 + C(x)*e−x2*(−2x)
C'(x)*e−x2 + C(x)*e−x2*(−2x) + 2x C(x)*e−x2 = 2x3
C'(x)*e−x2 = 2x3
C'(x) = 2x3*ex2
Teraz całkujesz obustronnie i obliczasz C(x)
13 maj 14:40
Jerzy:
∫2x3ex2dx rozwiązyjesz podstawiając: x2 = t , 2xdx = dt , i masz ∫t*etdt ,
a tą przez częśći.
13 maj 14:45
babilon: Dobra, rozumiem co dalej zrobić, dzięki
13 maj 14:55