wielomian
ala: Czy ten wielomian da się jakoś rozłożyć?
x4 −3x3 +2x +1 = 0
13 maj 13:08
wredulus_pospolitus:
da się ... czy to będą 'ładne' pierwiastki ... niee ... nie będą
13 maj 13:10
ICSP: jak dla mnie to równanie a nie wielomian
13 maj 13:11
13 maj 13:14
ABC:
| | 7−√3 | |
czasami pierwiastki nie są ładne, bo są typu |
| a rozkład na czynniki kwadratowe |
| | 11 | |
jest ładny o współczynnikach całkowitych, trzeba byłoby Mariuszowy układ przeanalizować dla
tego przypadku
13 maj 13:25
ala: jaki układ?
13 maj 13:26
PW: Każdy wielomian daje się rozłożyć − przedstawić jako iloczyn czynników pierwszego stopnia
(zasadnicze twierdzenie algebry). Tak jest jednak dla wielomianów zmiennej zespolonej.
Odpowiedź brzmi więc: Tak, da się rozłożyć.
13 maj 13:27
ABC:
przewidujesz rozkład (x2+ax+b)(x2+cx+d) i porównujesz współczynniki przy jednakowych
potęgach
13 maj 13:27
ala: dz a7
13 maj 13:46
ala: zgadza sie
ICSP próbuję obliczyć całkę
| | x4 −3x3 +2x +1 | |
∫ |
| dx |
| | x2(x + 3) | |
po podzieleniu W
4 : w
3 = x − 6 zostaje reszta: 18x
2 +2x +1
dalej rozkł. na umałki proste
| | 1 | | 5x +3 | | 157 | | 1 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| i całkowaniu |
| | 9 | | x2 | | 9 | | x + 3 | |
| | x2 | | 157 | | 5 | |
wyszło ostatecznie że ∫ ..= |
| −6x + |
| ln|x+3| + |
| ln|x| + C |
| | 2 | | 9 | | 9 | |
jednak po sprawdzeniu nie zgadzają się współczynniki przy niskich potęgach
Czy mógłby ktoś to spr. i znaleźć mój błąd
13 maj 14:12
piotr: −6+1/(3 x2)+5/(9 x)+x+157/(9 (3+x))
po całk.:
−(1/(3 x))−6 x+x2/2+(5 ln[x])/9+157/9 ln[3+x]
13 maj 15:16
13 maj 15:20
a7: kalkulator do całek podał Twój wynik, dlaczego mówisz, że jest błąd?
13 maj 15:30
a7: | | 1 | |
a przepraszam tam brakuje jeszcze − |
| |
| | 3x | |
13 maj 15:36
ala: | | x2 | | 1 | |
∫ = |
| + ....+ lnx − |
| + C  |
| | 2 | | 3x | |
13 maj 16:06
ala: gdzie jest ten kalkulator do całek?
13 maj 16:07
13 maj 16:11
a7: 16:06 tak
13 maj 16:12
ala: no tak drugiej nie pomnożyłam przez 1/9
13 maj 16:16
a7: no to błąd znaleziony! sukces!
13 maj 16:24
13 maj 19:21
Mariusz:
Gdyby współczynnik przy x3 był zerowy już na starcie to sposób który zaproponowałeś
byłby ok a tak to trzeba najpierw ten wielomian tak przekształcić aby współczynnik przy x3
był zerowy (i to jest ten dodatkowy wkład w porównaniu z metodą przedstawioną w pdf)
13 maj 19:25