Zbieżność według prawdopodobeństwa
kwakwa: Bardzo proszę o pomoc w tych dwóch zadaniach

1. Niech (Ω,F, Pr) bedzie przestrzenia probabilistyczna oraz S
n, n = 1, 2, ..., S beda
zmiennymi losowymi o wartosciach rzeczywistych. Pokaz, ze jezeli S
n→ S wg. prawdopodobieństwa
a h jest funkcja ciagła na R, to h(S
n) →h(S) wg prawdopodobieństwa.
2. Niech (Ω,F, Pr) bedzie przestrzenia probabilistyczna oraz niech X
1,X
2, . . . ,X
n . . .
beda niezaleznymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzie. Załózmy, ze istnieje funkcja
borelowska a : R → R taka, ze E(a(X)) staje sie pewna znana funkcja odwracalna h parametru θ,
tzn. E(a(X
1)) = h(θ). Pokaz, ze zmienna losowa Φ = h
−1(
1n ∑
k=1n a(X
k))
jest wg. prawdopodobienstwa zbiezna do stałej θ= h
−1{E(a(X
1))}.