W sakiewce znajdowało się n złotych monet i jedna fałszywa.
Alibaba losowo wyjmował monety i rozdawał je żebrakom.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród rozdanych k monet nie ma monety fałszywe?
(Rysunek jest mojego autorstwa − nie z książki!)
Moje dotychczasowe rozwiązanie (proszę o pomoc czy jest dobrze
:
Suma monet na starcie to n+1
| n | 1 | |||
− pierwsze rozdanie: złota moneta − | ; fałszywa w tym przypadku − | |||
| n+1 | n+1 |
| n−1 | ||
− drugie rozdanie: złota moneta − | ; | |
| n |
| n−2 | ||
− trzecie: złota moneta − | ||
| n−1 |
| n | n−1 | n−2 | ||||
P = | x | x | ... aż po k rozdanie. | |||
| n+1 | n | n−1 |
| n−k+1 | ||
"k" rozdanie według mnie wynosi: | − (podstawiając realne liczby mi się | |
| n−k+2 |
| n | n−1 | n−2 | n−k+1 | |||||
P = | x | x | ... | |||||
| n+1 | n | n−1 | n−k+2 |
| n−k+1 | ||
P = | ||
| n+1 |