wyznacz m z okręgu i paraboli
dsaw: Wyznacz m wiedząc, że parabola o równaniu y=x2−3 i okrąg x2+y2=m mają trzy punkty wspólne
13 maj 11:24
Jerzy:

Musi być taka sytuacja.
13 maj 11:38
dsaw: ale jak otrzymać m, mam wyliczyć układ równań z tych dwóch równań?
13 maj 12:04
fil: Odczytac z wykresu
13 maj 12:07
dsaw: m to będzie punkt przecięcia paraboli z okręgiem?
13 maj 12:09
Jerzy:
x2 + y2 = 32 = 9 = m
13 maj 12:18
Jerzy:
Trrzecim punktem musi być wierzchołek paraboli , czyli punkt P(0,−3) i stąd wynika,ze promień
tego okręgu musi być równy 3
13 maj 12:22
dsaw: dzięki wielkie
13 maj 12:23