wykres funkcji okreslonej wzorem
kasia92113: wykres funkcji określonej wzorem f(x)=(x−3)2−2 nie ma punktów wspólnych z prostą o równaniu:
a) y=−3 b) y=−1 c) y=0 d) y=4
27 lut 12:27
Noah: a)
27 lut 12:37
R.W.16l:

to co napiszę jest bez sensu, ale nudzi mi się i fajny rysunek

:
f(x)=x
2
g(x)=(x−3)
2−3
jest to przekształcenie wykresu funkcji f o wektor u=[3;−2] − translacja
27 lut 12:51
R.W.16l: czyli przecina się z funkcją x2, czyli 4 i 0 odpada
27 lut 12:51
Noah: −1 tez popatrz pomysl logicznie translakcja o wektor co nam mowi ze wspolrzedne wektora beda
nowymi wspolrzednymi wierzcholka paraboli a ze galezie beda zwrocone do gory bo wpsolczynnik
jest dodatni czyli zostaje przyrownac liczby do −2 a mniejsza liczba od minus dwa jest −3
czyli odp a)
27 lut 12:56