styczne do wykresu funkcji f
mr t: Ile z podanych niżej równań prostych są równaniami stycznych do wykresu funkcji f(x)=x
3+x
2−x
y=1,
y=−x
y=4x−3
13 maj 10:34
mr t: początkowo robiłem przez podstawianie za y do równania f(x)=x3+x2−x poszczególnych równań i
sprawdzałem, gdzie będę miał tylko jedno miejsce zerowe, jednak dla każdego z tych równań
wychodziły mi dwa miejsca zerowe
13 maj 10:44
13 maj 10:45
mr t: | | 5 | |
tzn. przykładowo prosta y=− |
| przecinała wykres funkcji f w dwóch miejscach, jak teraz |
| | 27 | |
sprawdzić, który z tych punktów jest właściwy?
13 maj 10:45
mr t: @Jerzy wszystkie
13 maj 10:45
Jerzy:
Wskazówka: poszukaj ekstrema lokalne.
13 maj 10:46
salamandra: Wydaje mi się, że powineneś sprawdzić czy dla punktów przecięcia prostej, z wykresem funkcji,
jaka wychodzi styczna dla danego P i P'
13 maj 10:46
mr t: @salamandra, możesz trochę rozwinąć? zwykle nie zrozumiałem o co chodzi
13 maj 10:48
mr t: | | 5 | |
@Jerzy licząc po ekstremach wychodzi, że tylko proste y=1 i y=− |
| są styczne do wykresu. |
| | 27 | |
A wg. odpowiedzi wszystkie cztery proste są styczne do wykresu funkcji f
13 maj 10:50
Jerzy:

Tak, y = −x jest styczną,ale prosta: y = 4x + 3 z pewnoscią nie jest
13 maj 10:51
Jerzy:
Aj, tam jest y = 4x − 3
13 maj 10:52
mr t: Jak to liczyłeś?
13 maj 10:53
WhiskeyTaster:

Styczne? Styczne. Przecina w dwóch miejscach? Przecina. Ogólnie styczna może przecinać wykres w
więcej niż jednym punkcie. Spróbuj robić jak Jerzy radzi.
13 maj 10:53
Sergiej:
f(x) = x
3 + x
2 − x
f'(x) = 3x
2 + 2x − 1
Równanie stycznej w punkcie m
y = f'(m)(x − m) + f(m)
y = (3m
2 + 2m − 1)(x − m) + m
3 + m
2 − m
y = (3m
2 + 2m − 1)x − 2m
3 − m
2
| | 1 | |
y = 3(m + 1)(m − |
| )x − m2(m + 1) |
| | 3 | |
i analizuj, które proste mogą być stycznymi
13 maj 11:02
mr t: toż to dużo liczenia, to zadanie za 1pkt na maturze, nie miałbym tyle czasu
13 maj 11:05
mr t: znalazłem ciut bardziej elegancki sposób, napiszę, może ktoś inny też skorzysta
najpierw liczę pochodna funkcji f, następnie wiadomo, że a=f'(x) czyli:
| | 1 | |
dla pierwszych dwóch równań: 3x2+2x−1=0, tutaj ewentualne punkty styczności to x=−1 x= |
| , |
| | 3 | |
dla trzeciego 3x
2+2x−1=−1 i analogicznie
dla czwartego 3x
2+2x−1=4 i reszta analogicznie
13 maj 11:10
PW:

Pochodna funkcji w punkcie x
0 to tamgens kąta nachylenia stycznej w punkcie (x
0, f(x
0)) do
osi OX.
Liczymy:
f'(x) = 3x
2 + 2x − 1
Prosta y = 1 jest nachylona pod kątem 0°, a tg0° = 0.
Sprawdzamy, czy istnieje x, dla którego f'(x) = 0
3x
2 + 2x − 1 = 0.
| | 1 | |
Δ = 4 + 12 = 16 > 0, a więc istnieją dwa takie x: x0 = −1 i x1 = |
| (patrz wykres). |
| | 3 | |
Sprawdzamy, że dla x = − 1 jest f(x) = (−1)
3+(−1)
2−(−1) = 1. Prosta o równaniu y = 1
przechodząca przez punkt (−1, 1) jest styczną..
Istnieje jeszcze druga styczna równoległa do osi OX, ale nie jest to prosta, którą badamy (dla
rozwiazania zadania nie jest istotna).
Gybyśmy jednak ją wyznaczyli podstawiając
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
f( |
| ) = ( |
| )3 + ( |
| )2 − |
| = − |
| , |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 5 | |
to stwierdzimy, że jest to styczna o równaniu y = − |
| (druga z podanych w treści |
| | 27 | |
zadania).
\Podobnie z prostą y = − x. Tangens kąta nachylenia jest równy
tg(135°) = − tg45° = − 1.
Równość f'(x) = −1, tzn.
3x
2 + 2x − 1 = −1
3x
2 − 2x = 0
| | 2 | |
ma miejsce dla x2 = 0 oraz dla x3 = |
| . |
| | 3 | |
Dla x
3 = 0 jest f(x
3) = 0 − styczna przechodzi przez punkt (0, 0) i ma równanie y = − x.
Ewentualnej drugiej stycznej nachylonej pod kątem 135° już nie szukamy, nie jest potrzebna do
rozwiązania zadania.
Prosta y = 4x − 3 jest nachylona do osi OX pod takim kątem α, że tgα = 4.
Równość; f'(x) = 4 czyli
3x
2 + 2x − 1 = 4
3x
2 − 2x − 5 = 0, Δ = 4 − 4•3•(−5) = 64
| | 5 | |
ma miejsce dla x5 = −1 oraz dla x6 = |
| . Punktu x5 nie sprawdzamy, gdyż wykres ma już |
| | 3 | |
w punkcie (−1, f(−1)) styczną różną od y = 4x − 3. Dla x
6 mamy
| | 5 | | 5 | | 5 | | 155 | |
f(x6) = ( |
| )3 + ( |
| )2 − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 5 | | 20 | | 11 | | 155 | |
4x6 − 3 = 4( |
| ) − 3 = |
| − 3 = |
| ≠ |
| − prosta y = 4x − 3 nie jest |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
styczna.
Odpowiedź: Trzy spośród podanych prostych są styczne do wykresu funkcji.
13 maj 12:30
PW: O licho, nie widziałem ostatniej wypowiedzi i niepotrzebnie się narobiłem
13 maj 12:32
WhiskeyTaster: A tam niepotrzebnie, komuś kiedyś na pewno się przyda
13 maj 12:37
ABC:
ja bym to jeszcze skrócił uwagą że zbiór wartości pochodnej jest taki że wszystkie
współczynniki kierunkowe tam należą a ty epopeję w trzynastu księgach rozpisałeś
13 maj 12:39
PW: Nie rozumiem, co to ma do rzeczy, ale krytykę przyjmę z pokorą, gdy pokażesz jak to upraszcza
rozumowanie.
13 maj 12:54
Jerzy:
ABC ma rację, to najprostsze uzasadnienie
13 maj 12:58
PW: Przepraszam, ake uzasaadnieni czego? (patrz przypadek prostej y = 4x − 3).
13 maj 13:01
Jerzy:
Masz rację
PW , to że prosta ma współczynnik naleleżący do zbioru warości pochodnej nie
oznacza ,że musi być ona styczna do krzywej
13 maj 13:09
PW: Tak
13 maj 13:12
Jerzy:
Dziwi mnie w takim razie,że jest to zadanie za 1 pkt.
13 maj 13:14