wielomiany równania
sikorka: Proszę o pomoc − siedze na nauczaniu zdalnym i za bardzo nie wchodza mi wielomiany − rozwiąż
nirównanie wielomianowe
POMOCY! x3−4x+5x−2+0
13 maj 10:01
Jerzy:
Zauważ,że x = 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Teraz podziel go przez (x − 1) i szukaj
miejsc zerowych trójmianu kwadratowego.
13 maj 10:05
a7: x
3−4x
2+5x−2=0
13 maj 10:07
Jerzy:
Rozwiązania: x = 1 lub x = 2
13 maj 10:08
sikorka: dzięki Jerzy
13 maj 10:09
PW: Ale zadanie jest zapisane błędnie. Powinno być
x3 − 4x2 + 5x − 2 = 0
13 maj 10:10
a7: jak podstawimy pod x jedynkę to wychodzi zero 0 to oznacza, że 1 jest jednym z rozwiązań,
jednym z pierwiastków wielomianu jak pisał już Jerzy
teraz dzielimy wielomian przez x−1
(x3−4x2+5x−2):(x−1)=x2−3x+2
−x3+x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3x2+5x−2
3x2−3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x−2
−2x+2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
==
wyszło x2−3x+2 przyrównujemy do zera i liczymy deltę
Δ=9−8=1 x2=(3−1)/2=1 lub x3=(3+1)/2=2
odp. x1=x2=1 x3=2
=================
13 maj 10:21
13 maj 10:21
Jerzy:
Bez obliczania Δ: x2 − 3x + 2 = 0 ⇔ x2 − 2x − x + 2 = 0 ⇔x(x − 2) − (x − 2) = 0
⇔ (x − 2)(x − 1) = 0
13 maj 10:26
PW: Sprytni tak się nie trudzą:
x3 − 4x2 + 5x − 2 = x3 − x2 − 3x2 + 3x + 2x − 2 = x2(x−1) − 3x(x−1) + 2(x−1) =
= (x−1)(x2 − 3x + 2)
13 maj 10:31
sikorka: Dzieki Wam wszystkim

! SUPER!
13 maj 10:52