matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Kamila:
1
2
Oblicz wartość wyrażenia (
+ tgα)
2
, jeżeli sinα*cosα=
tgα
5
13 maj 08:27
janek191:
1
1
(
+ tg α)
2
=
+ 2 + tg
2
α =
tg α
tg
2
α
13 maj 08:32
janek191:
4
sin
2
α *cos
2
α =
25
4
sin
2
α =
25 cos
2
α
itd.
13 maj 08:36
Kamila:
A mozna zrobic to tak, bo właśnie wpadłam na ten pomysł
1
cosα
sinαα
(
+ tgα)
2
= (
+
)
2
=
tgαα
sinα
cosα
cos
2
α+sin
2
α
2
25
(
)=(1:
)
2
=
sinαcosα
5
4
13 maj 08:54
a7:
moim zdaniem można, bardzo zgrabnie i sprytnie
13 maj 09:05