Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego
ahbjfbhjas: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego,
wiedząc, że suma jego n początkowych wyrazów wyraża się wzorem: Sn = 2n² −n
13 maj 02:32
Bleee:
an = Sn − Sn−1 =... liczysz
13 maj 06:55
ahbjfbhjas: Co mam liczyć jeżeli to jest dosłownie całe zadanie?
13 maj 07:59
ABC:
jaki typ ...

, to masz liczyć
(2n
2−n)−(2(n−1)
2−(n−1))=
13 maj 08:02
a7: Sn masz podane Sn=2n2−n , trzeba obliczyć Sn−1 przez podstawienie (zamiast n) n−1
potem odejmujesz od Sn Sn−1 i masz an
13 maj 08:22