Rozwiąż równanie
wandeczka: (x2 −1)4 − 6(x2−1)2=16
Prosze o pomoc w zadaniu
13 maj 00:24
wredulus_pospolitus:
t = (x2 − 1)2 ; t ∊ < ... ; .... )
t2 − 6t = 16
rozwiązujesz
wracasz z podstawieniem
13 maj 00:26
wandeczka: tak rozwiazałam t1 i t2 ale mam problem bo t1 =−2 a t2=8 i doszłam do t=(x2 −1)=8 , t=(x2
−1)=−2 i nie wiem co dalej
13 maj 00:33
wredulus_pospolitus:
t = (x
2 − 1)
2 ;
t ∊ < ... ; .... ) <−−−− a to uzupełniłaś
13 maj 00:34
wandeczka: sorry t=(x2 −1)2=8
13 maj 00:34
wandeczka: nie nire uzupełniłam bo nie wiem jak
13 maj 00:36
a7: x2=9
x=3 lub x=−3
t1=−2 sprzeczne z założeniem gdyż t musi być większe lub równe zero
odp x=3 lub x=−3
===========
13 maj 00:36
wredulus_pospolitus:
jakbyś miała podstawienie:
t = y
2 to t ∊ w jakim przedziale byłby
13 maj 00:37
a7: założenie t≥0 gdyż każda liczba podniesiona do kwadratu jest większa lub równa zero (oczywiście
w zbiorze liczb rzeczywistych), a "te" jest liczbą podniesioną do kwadratu
13 maj 00:37
wandeczka: czekam na podpowiedz, bo stoje w miejscu a potrzebuje na jutro
13 maj 00:43
a7: oj nie zauważyłam jednego kwadratu
x2−1=√8=2√2 czyli x2=2√2+1 ⇒x=±√2√2+1 lub
x2−1=−√8=−2√2 x2=−2√2+1 sprzeczne gdyż <0
odp x=√2√2+1 lub x=−√2√2+1
13 maj 00:43
13 maj 00:45
wredulus_pospolitus:
@wandeczka to się kuźwa szybko obudziłaś jak na 'jutro potrzebujesz'
13 maj 00:46
wandeczka: czyli( x
2−1)
2=8 będzie to poprawnie jak zapisze x
2−1=8, to x
2=9, x=3 lub x=−3

13 maj 00:55
a7: nie to jest źle, dobre rozwiązanie jest 00:43
13 maj 00:56
wandeczka: dzieki na dzisiaj
13 maj 01:00