Ze zbioru [1,2...2n-1] losujemy dwie liczby.
czarniecki: Ze zbioru [1,2...2n−1] losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo P(A
n), że ich suma jest
liczbą nieparzysta.
| | n*(n−1) | |
Policzyłem Ω= |
| i wiem, że jeśli ich suma ma być nieparzysta, to jedna musi być |
| | 2 | |
parzysta, a druga nieparzysta, ale nie wiem jak policzyć ilość takich dwójek liczb
12 maj 23:55
wredulus_pospolitus:
| | n(n−1) | |
czarnecki .... |Ω| = |
| <−−−− co to niby ma znaczyć  |
| | 2 | |
12 maj 23:59
wredulus_pospolitus:
| | n*(n−1) | |
To co napisałeś |
| to właśnie nic innego jak liczba taki 'dwójek' w których jedna z |
| | 2 | |
liczb jest parzysta, a druga nieparzysta
więc to jest
|A|.
Teraz wyznacz poprawnie
|Ω|
13 maj 00:00
wredulus_pospolitus:
| | n*(n−1) | |
chwila ... nie ... |
| to NIE JEST liczba 'dwójek' w których dokładnie jedna z liczb |
| | 2 | |
jest parzysta, a druga nieparzysta.
13 maj 00:02
czarniecki: | | | |
Ze zbioru losujemy dwie liczby, no więc omega to | , czy nie? |
| | |
13 maj 00:03
wredulus_pospolitus:
A ile jest liczb
13 maj 00:04
czarniecki: no n
13 maj 00:05
wredulus_pospolitus:
od 1 do 2n−1 masz 'n' liczb

interesujące
13 maj 00:06
a7: liczb mamy 2n minus 1
13 maj 00:06
czarniecki: Czy gdyby zbiór był ciągiem, z którego liczę granicę, to wzór byłby taki:
13 maj 00:08
czarniecki: Przepraszam, z którego liczę sumę
13 maj 00:11
wredulus_pospolitus: tak ... ale co to ma do tematu

Puki co nie masz ani |Ω| dobrze wyznaczonej ani |A| dobrze wyznaczonej

Nie rozpraszaj się
13 maj 00:13
czarniecki: | | | |
dobrze, więc omega to | =(2n−1)(n−1)? |
| | |
13 maj 00:17
wredulus_pospolitus:
nie omega tylko
to jest DUŻA RÓŻNICA
13 maj 00:17
wredulus_pospolitus:
a co do |A|

(czyli nie zbiór A ... tylko moc zbioru A)
13 maj 00:18
czarniecki: |A| nie mam pojęcia jak wyznaczyć. Jakaś podpowiedź?
13 maj 00:20
wredulus_pospolitus:
Masz 'prawie' dobrze wyznaczone
Winno być:
13 maj 00:22
czarniecki: Mogę prosić jakieś wytłumaczenie? Nie do końca rozumiem czemu akurat tak
13 maj 00:24
wredulus_pospolitus:
wybierasz jedną liczbę nieparzystą (a ich jest 'n') i jedną liczbę parzystą (a ich jest 'n−1'
)
13 maj 00:27
czarniecki: Ok, dzięki
13 maj 00:28