rownanie
Emilia: Rozwiaz rownanie
x2−2x−1=0, x R
12 maj 22:35
12 maj 22:40
ICSP: 2x − 2x − 1 = 0
−1 = 0
sprzeczne
12 maj 22:56
janek191:
?
x
2 − 2 x − 1 = 0 , x∊ℛ
Δ = (−2)
2 − 4*1*(−1) = 4 + 4 = 4*2
√Δ 2
√2
| | 2 − 2√2 | |
x1 = |
| = 1 − √2 |
| | 2*1 | |
x
2 = 1 +
√2
13 maj 08:30
PW: Bez delty:
x2−2x2 − 2x − 1 = 0
x2 − 2x = 1
x2 − 2x + 1 = 2
(x−1)2 = 2
x − 1 = −√2 lub x−1 = √2
− wynik ocztwiście ten co u Janka191.
13 maj 16:42
PW: W drugim wieszu wkradł się babol − miało być powtórzone równanie z treści zadania.
13 maj 17:42