granica funkcji
bob: Oblicz granicę funkcji:
lim x→0(√x2+4−2/√x2+9−3)
Próbuję jakoś wzorami skróconego mnożenia, ale w pewnym momencie staje i nie wiem co dalej.
Może ktoś ma jakiś pomysł?
12 maj 20:13
wredulus_pospolitus:
krok 1:
PRAWIDŁOWO zapisz granicę
krok 2:
| √a − b | | √a − b | | √a + b | | √c + d | |
| = |
| * |
| * |
| = |
| √c − d | | √c − d | | √a + b | | √c + d | |
= U{(a − b
2)(
√c + d)}{(
√a) + b)(c − d2)
I już nie będzie symbolu nieoznaczonego
12 maj 20:16
wredulus_pospolitus:
| | (a − b2)(√c + d) | |
.... = |
| tak miało być |
| | (√a + b)(c − d2) | |
12 maj 20:17
bob: okej rozumiem, mógłbyś jeszcze w jednym pomóc? tym razem coś takiego:
lim x→+∞(√x2+1−√x2−1)
Jakoś mnie te pierwiastki zawsze wytrącają.
12 maj 20:59
wredulus_pospolitus:
to samo przekształcenie
zapamiętaj ... masz różnicę pierwiastków ... mnożysz przez sprzężenie
12 maj 21:01
bob: będę pamiętać, dziękuję
12 maj 21:10