Potęgi
Nicki: Witam,
Proszę o pomoc w tym zadaniu:
(√7+√58)x + (√7−√48)× = 14
12 maj 19:47
wredulus_pospolitus:
w pierwszym na pewno jest
√58
12 maj 19:50
12 maj 19:51
Nicki: Przepraszam błąd, w pierwszym jest 48
12 maj 20:09
wredulus_pospolitus:
no to patrz co @ABC wskazuje i zastanów się jak z tego skorzystać
12 maj 20:10
a7: √(7−√48)x=t i 1≥ t≥0 gdyż
√48<7
√(7+√48)x=1/t
1/t+t=14
t
2−14t+1=0
Δ=196−4=192
√Δ=8
√3=2
√48
t
1=7−4
√3 lub t
2=7+4
√3 sprzeczne z założeniem
√(7−√48)x=7−4
√3 czyli x=2
odp. x=2
=====
12 maj 20:39
Leszek: Popraw , tu beda dwa rozwiazania : x= 2 lub x= − 2
12 maj 20:51
a7: a no tak błędne założenie t≥0
t2=( √7−√48)x=7+4√3 czyli x2=−2
odp. x=2 lub x=−2
=============
12 maj 21:05
Leszek: | | 1 | |
Zalozenie t ≥ 0 jest dobre , ale √ 7 + 4√3 = |
| |
| | √ 7−4√3 | |
12 maj 21:11
a7: no tak złe było wykluczanie 7+4√3 jako większego od 1 błędne założenie miałam na myśli , że
powinno być tylko t≥0 ( a nie 1≥t≥0)
12 maj 21:13
Nicki: DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA ODPOWIEDZI ♥️
13 maj 09:31