liczby przeciwne i odwrotne modulo
Bogdan: Witam.
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć na czym polega, i jak wykonywać takie operacje?
1) Podaj liczby przeciwne modulo:
−2 (mod 7)
−8 (mod 12)
2) Podaj liczby odwrotne modulo:
2−1 (mod 5)
4−1 (mod 7)
Z góry dziękuję
12 maj 19:38
Bleee:
Na chwilę zapomnij o funkcji modulo n.
W zbiorze liczb R, co to znaczy że dwie liczby są przeciwne? A co to znaczy że dwie liczby są
odwrotne?
12 maj 19:42
Bogdan: przeciwne to po przeciwnej stronie na osi, a odwrotne to mianownik zamieniony z licznikiem
(wszystko oczywiście kolokwialnie mówiąc).
12 maj 19:45
wredulus_pospolitus:
innymi słowy:
x,y są przeciwne gdy: x + y = 0
x,y są odwrotne gdy: x*y = 1
i teraz przenosząc to do naszego zadania szukamy takiej liczby x, aby:
x + (−2) (mod 7) = 0 −−−> x = 2 (mod 7)
drugie zadanie:
x*2
−1 (mod 5) = 1 −−−> x = 2 (mod 5)
chociaż tutaj raczej chodziło o znalezienie ile to jest 2
−1 (mod 5) nieprawdaż

12 maj 19:54
Bogdan: średnio szczerze to widze, szczególnie, że odpowiedź w tym drugim to 3
12 maj 20:01
wredulus_pospolitus:
przeczytałeś co w ogóle napisałem
chociaż tutaj raczej chodziło o znalezienie ile to jest 2−1 (mod 5) nieprawdaż
czyli szukamy liczby odwrotnej do
2 (mod 5) czyli takiej liczby 'x', że:
2*x (mod 5) = 1 −−−> x = 3 (mod 5)
12 maj 20:04
wredulus_pospolitus:
I tak samo zapewne w pierwszym zadaniu.
Nie chodzi o znalezienie liczby przeciwnej do liczby −2 (mod 7)
tylko znalezienie liczby przeciwnej do liczby 2 (mod 7) czyli innymi słowy własnie liczby
−2 (mod 7)
12 maj 20:06
Mila:
b)
2−1 (mod 5)
4−1 (mod 7)
1) 2x=1(mod5) to najprościej tak Z={0,1,2,3,4}
2*1=2 (mod5)
2*3=6≡1(mod5)
2−1(mod5)=3
2)
4x≡1 (mod7)
4*1≡4 (mod7)
4*2=8≡1(mod7)
4−1 (mod 7)=2
Inny sposób − rozszerzony algorytm Euklidesa
12 maj 20:44