Rozwiaz uklad rownan metoda eliminacji Gaussa
Sieb21: Rozwiaz uklad rownan metoda eliminacji Gaussa
x1+x2+x3=−1
2x1−x2+x3=2
5x1−x2+3x3=3
7x1−2x2+4x3=5
Wszystko pod jedna klamra
12 maj 19:34
Bleee:
Student.... Siadaj do ksiazek/notatek i odnajdź ta metodę. Zobacz jak ona działa i rób
analogicznie w swoim przykładzie.
12 maj 19:39
ABC:
czwarte równanie jest sumą drugiego i trzeciego, możesz pominąć
12 maj 19:56
wredulus_pospolitus:
@ABC
trzecie − pierwsze = 2*(drugie − pierwsze)
czwarte − 2*pierwsze = 3*(drugie − pierwsze)
więc trzecie i czwarte można olać
12 maj 19:58