Rozróżnialność obiektów przy liczeniu prawdopodobieństwa
Shizzer: Dane są dwa podzbiory zbioru liczb całkowitych: K = {−4, −1, 1, 5, 6} i L = {−3, −2, 2, 3, 4}.
Z każdego
z nich losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu
liczb, których iloczyn jest dodatni.
Rozwiązałem to zadanie w ten sposób:
A − zbiór zdarzeń, w których iloczyn wylosowanych liczb jest dodatni
Ω − zbiór zdarzeń elementarnych
|Ω| = 5
2 = 25
A = { (−4, −3), (−4, −2), (−1, −3), (−1, −2), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (5, 2), (5, 3), (5, 4),
(6, 2), (6, 3), (6, 4) }
|A| = 13
Skoro zbiory tych liczb są oznaczone jako K i L to zbiory te są rozróżnialne. Gdybym
rozpatrywał
rozróżnialność obiektów w tym zadaniu musiałbym wskazać, że zdarzenie (−4, −3) i (−3, −4) to 2
różne zdarzenia, bo najpierw losuję ze zbioru K, potem z L, ale wówczas przekroczyłbym
moc zbioru zdarzeń elementarnych. Dlatego zapytam kiedy tak naprawdę muszę zastanawiać
się nad rozróżnianiem obiektów? Tutaj z tego co mi się wydaje one są rozróżnialne, ale wtedy
P(A) > 1 co przeczy prawom matematyki

Trochę mam zaćmienie...
12 maj 19:31
Shizzer: Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem.
Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A, polegającego na wylosowaniu liczb, których iloczyn jest
podzielny przez 6.
A w tym zadaniu z kolei wylosowane cyfry są rozróżnialne i mamy taki zbiór zdarzeń
sprzyjających:
(6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6), (6, 7)
(1, 6), (2, 6), (3, 6), (4, 6), (5, 6), (7, 6)
(4, 3), (3, 4)
(3, 2), (2, 3)
Dlaczego tutaj rozpatrujemy zdarzenia (6, 4) i (4, 6) jako różne od siebie, a w poprzednim
zadaniu
już nie?
12 maj 19:43
salamandra: Onega=25
Kiedy iloczyn będzie dodatni? Kiedy mnożymy dwie ujemne lub dwie dodatnie
Dwie ujemne:
K={−4,−1}
L={−3,−2}
Liczba wszystkich kombinacji z dwóch ujemnych : 2*2=4
Dwie dodatnie:
K={1,5,6}
L={2,3,4}
3*3=9
4+9=13=|A|
Można tak, zamiast wypisywać wszystkie przypadki, bo łatwo możesz zgubić
12 maj 19:48
wredulus_pospolitus:
Shizzer −−− jeżeli chcesz ... w weekend będę mógł siąść z Tobą na discordzie i porobić zadania
z prawdopodobieństwa.
12 maj 19:48
Shizzer: Dzięki wredulus, ale nie lubię za bardzo jak ktoś musi być zależny godzinowo ode mnie i na
odwrót.

Na razie jedyny problem jaki mam z prawdopodobieństwem to właśnie tego typu. Przy kombinatoryce
pomagała mi rozróżnialność obiektów, a tutaj zupełnie nie rozumiem różnicy między tymi
zadaniami
12 maj 19:55
wredulus_pospolitus:
Jak chcesz −−− przecież nie będę Ciebie zmuszać.
Zauważ, że w pierwszym zadaniu losujesz elementy z dwóch różnych zbiorów (dwóch różnych urn) i
w wyniku dostajesz parę liczb, po jednej z każdej z urny/zbioru i nie jest dla Ciebie ważne
która z tych liczb jako pierwsza została wylosowana (w omedze i przy wypisywaniu zdarzeń
sprzyjających przyjąłeś, że najpierw losujesz ze zbioru K, a później ze zbioru L)
Natomiast w drugim zadaniu losujesz dwukrotnie z tego samego zbioru (urny) i tutaj istotne jest
KIEDY element {3} został wylosowany, czy to w pierwszym czy to w drugim losowaniu.
Co także oddaje moc omegi.
12 maj 20:02
Shizzer: Hmmm....
W pierwszym zadaniu moc omegi oddaje to, że najpierw losuję z pierwszego, a potem drugiego
zbioru lub na odwrót. (zależy jaką ja kolejność przyjmę przy wypisywaniu zdarzeń sprzyjających)
Moc omegi nie oddaje tutaj w żaden sposób kolejności, bo kolejność ja ustalam więc kolejność
nie ma dla mnie znaczenia.
W drugim zadaniu moc omegi oddaje kolejność. Pierwszą liczbę w pierwszej kolejności losuję
na 7 sposobów, drugą liczbę w drugiej kolejności losuję na 7 sposobów również więc kolejność ma
dla mnie znaczenie.
Tak to należy rozumieć?
12 maj 20:24
wredulus_pospolitus:
nie ... nie oddaje 'lub na odwrót'
bo wtedy miałby:
|Ω| = 10 * 5 czyli −−−> za pierwszym razem losuję jedną z 10 możliwych liczb ... a drugim
razem losuję liczbę z tego zbioru z którego NIE była wylosowana pierwsza liczba.
12 maj 20:26
Shizzer: I wtedy mógłbym losować na przykład tak: (−4 <z pierwszego zbioru>, −3 <z drugiego zbioru>) lub
(−3 <z drugiego zbioru>, −4 <z pierwszego zbioru>) zależnie od tego, z którego zbioru najpierw
wylosowałem liczbę?
12 maj 20:32
wredulus_pospolitus:
tak ... gdybyś miał taką moc omegi (i ją wcześniej opisaną słownie)
12 maj 20:40
Shizzer: Więc myślę, że zrozumiałem. Porozwiązuję jeszcze kilka zadań i się sprawdzę
12 maj 20:56