nierówności
jarosz: Wyznacz wszystkie liczby całkowite dodatnie n spełniające nierówność
Ktoś ma jakiś pomysł jak to ruszyć?
12 maj 19:04
ABC:
eksperyment −zrób tabelki, zobacz jak się zachowują , postaw hipotezę , udowodnij
12 maj 19:15
jarosz: Zrobiłem tabelkę, wyszło mi że ta nierówność jest spełniona dla każdego n≥1.
Teraz jak to najlepiej udowodnić? Indukcyjnie
12 maj 20:34
jarosz: Okej, jak już mówiłem wyszło mi, że dla każdej całkowitej dodatniej liczby n nierówność jest
spełniona. Teraz dowód, jeśli ktoś rzuci okiem i powie czy tak można to będę wdzięczny
Teraz korzystam, ze wzoru Stirlinga, Korzystam tutaj z tego też, że ten wzór jest
niedoszacowaniem a nie przeszacowaniem silni (o ile to dobrze wytłumaczyłem)
| | n | | n | |
Chodzi o to, że n! ≈ ( |
| )n *√2πn, ale jednak n! > ( |
| )n *√2πn (mam nadzieję, że |
| | e | | e | |
to zrozumiałe)
4
n * 2
√n − 4
n *
√n *
√π ≥0
4
n( 2
√n −
√n *
√π) ≥0
2
√n −
√n *
√π ≥0
√n(2−
√π)≥0
2−
√π≥0
2≥
√π
4≥π Co należało wykazać
Oczywiście wszystkie rachunki które tutaj wykonuje robię w oparciu o to, że n ∊ N
Czy ten dowód wygląda legitymizacyjnie?
13 maj 02:49
jc: | | | √n | |
Ciąg an= |
| jest ciągiem rosnącym, |
| | 4n | |
a
1=1/2
| | | √n | |
Dlatgo 1/2 ≤ an = |
| , co jest równoważne neireónowći |
| | 4n | |
Dowód monotoniczności
| | (2n+1)(2n+2) | | √n+1 | | √n2+n+1/4 | |
an+1/an= |
| * |
| = |
| >1 |
| | (n+1)(n+1) | | n | | √n2+n | |
13 maj 08:25
Bleee:
@jc trochę namieszałeś w tym dowodzie monotonicznosci.
13 maj 09:33
jc: Zgubiłem pierwiastek i 4. Powinno być
| | (2n+1)(2n+2) | | √n+1 | |
an+1/an= |
| * |
| =... dalej bez zmian |
| | (n+1)(n+1) | | 4√n | |
13 maj 09:44
jarosz: Czemu reprezentacją tej nierówności jest ciąg
| 4n | | | | | | 4n | | | | 4n | |
| * | a nie np | − |
| albo | + |
| ? |
| 2√n | | | | 2√n | | | 2√n | |
13 maj 10:04
jarosz: Niezbyt rozumiem pierwsze dwie linijki dowodu
13 maj 10:11
Bleee:
Jarosz masz wykazać ze x ≥ y/2 to wystarczy że pokażesz że x/y jest ciągiem rosnącym ≥ 1/2
I to właśnie jc zaproponował.
13 maj 10:17
jc: Widziałem, że ciąg a
n jest rosnący (kiedyś widziałem takie zadanie).
a
1<a
2<a
3< ... <a
n,
a
1=1/2.
| | | √n | |
Dlatego 1/2≤an, czyli 1/2 ≤ |
| , |
| | 4n | |
a to jest prawie to samo, co chcesz pokazać.
13 maj 10:53
jarosz: | | (2n+2)(2n+1) | | √n+1 | |
Doszedłem do etapu: |
| * |
| = |
| | (n+1)2 | | 4√n | |
| 2(n+1)(2n+1) | | √n+1 | | (2n+1) | | √n+1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| (n+1)2 | | 4√n | | (n+1) | | 2√n | |
| | √n+1+ (2n+1)2 | | √4n2+5n+2 | |
|
| = |
| = |
| | 2√n+ (n+1)2 | | 2√n2+3n+1 | |
| √n2+5/4n+1/2 | |
| , a to wcale nie jest >1 dla każdego n. Gdzie robię błąd? |
| √n2+3n+1 | |
Bo wyszło mi inaczej niż jc
13 maj 12:09
jc: | (2n+2)(2n+1) | | √n+1 | |
| * |
| |
| (n+1)(n+1) | | 4√n | |
| | (n+1/2) | | √n+1 | | n+1/2 | | √n2+n+1/4 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | n+1 | | √n | | √n+1 √n | | √n2+n | |
13 maj 15:08